Consiliul Superior al Magistraturii susține în continuare că este necesară eliminarea discrepanțelor salariale din cadrul sistemului judiciar și că va acționa pentru identificarea unor căi legale de înlăturare a acestora.
„Declarațiile menționate pot fi de natură a genera o dispută nedorită între magistrați și alte puteri ale statului”, se arată într-un comunicat al CSM.
Plenul Consiliului a hotărât că dispoziţiile OUG nr.20/2016 pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, sunt aplicabile şi familiei ocupaţionale „Justiţie”.
Prin urmare, Plenul a recomandat ordonatorilor de credite ca în interpretarea acestor dispoziţii legale să aibă în vedere principiul de drept menţionat în expunerea de motive a OUG nr.20/2016 şi în cuprinsul art.31 din O.U.G. nr. 57/2015, aşa cum a fost modificată şi completată prin O.U.G nr. 20/2016, în sensul eliminării discrepanţelor salariale existente în sistemul judiciar, astfel încât personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii să fie salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei sau autorităţii în care îşi desfăşoară activitatea.
Citeşte şi: Peste jumătate din bugetari primesc luna aceasta salariile majorate
Apreciem ca inadmisibile şi regretabile declaraţiile publice ale unor reprezentanţi ai puterii executive în sensul că asociaţiile profesionale ale magistraţilor ar da o interpretare abuzivă şi inechitabilă dispoziţiilor OUG nr.20/2016.
Reamintim că această interpretare a fost adoptată inclusiv de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi ordonatori principali şi secundari de credite din sistemul judiciar. Declaraţiile menţionate pot fi de natură a genera o dispută nedorită între magistraţi şi alte puteri ale statului.
Subliniem, totodată, că potrivit notei de fundamentare, scopul urmărit de OUG nr.20/2016 a fost eliminarea, începând cu 1 august 2016, a unor disfuncţionalităţi salariale în sistemul public, respectiv eliminarea discrepanţelor salariale în rândul diverselor categorii sociale şi nu acordarea unor creşteri salariale”, se arată în comunicatul CSM.
Fără a pune în discuţie abilitarea Guvernului de a stabili politica salarială a statului român, atragem atenţia asupra nevoii întregului sistem judiciar de eliminare a discrepanţelor salariale, cu respectarea deplină a principiilor constituţionale şi legale.
Consiliul Superior al Magistraturii susţine în continuare necesitatea eliminării discrepanţelor salariale din cadrul sistemului judiciar şi va acţiona pentru identificarea unor căi legale de înlăturare a acestora.