BNR începe să publice salariile nete ale mebrilor CA şi grilele salariale pentru directori. Cât câştigă Mugur Isărescu

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) va începe să publice, de joi, informaţii legate de veniturile salariale ale angajaţilor băncii, în contextul criticilor apărute în ultima perioadă referitoare la lipsa de transparenţă a instituţiei, după ce guvernatorul Mugur Isărescu şi-a făcut public venitul salarial, a declarat joi purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
Iulian Tudor
01 sept. 2016, 09:06
BNR începe să publice salariile nete ale mebrilor CA şi grilele salariale pentru directori. Cât câştigă Mugur Isărescu

Banca Națională a României publică, începând din data de 1 septembrie 2016, salariile membrilor conducerii executive și indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație, în timp ce pentru directori vor fi publicate doar grilele salariale cu nivelul minim și maxim, a anunțat joi purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

„Începând cu data de azi, 1 septembrie a.c., pe website-ul BNR (în secțiunea ‘Conducere și organizare’) vor fi publicate informații legate de politica salarială din Banca Națională a României. Informațiile vor fi actualizate anual. Pentru conducerea executivă (guvernator, prim-viceguvernator, viceguvernatori) se publică următoarele date: veniturile standard lunare nete formate din salariul net lunar și indemnizația lunară netă primită în calitate de președinte, vicepreședinte sau membru al Consiliului de Administrație”, a explicat Suciu.

Potrivit acestuia, la aceste venituri se adaugă alte drepturi bănești, acordate anual, în cuantum total de maximum 2,6 salarii lunare nete, indemnizația de pensionare, diferențiată după caz, în funcție de vechimea în BNR (în cuantum de maxim 12 salarii, după minimum 6 ani de vechime), participarea la profitul realizat de BNR în funcție de rezultatele financiare anuale, după impozitare și virarea celorlalte obligații (în sumă de maxim un salariu lunar net).

Mugur Isărescu rupe tăcerea: cât câştigă pe lună ca guvernator al BNR

Pentru membri neexecutivi ai Consiliului de Administrație se publică indemnizațiile nete lunare și alte venituri, conform legii (de exemplu, în anul 2015 membrii neexecutivi au primit fiecare o sumă echivalentă cu indemnizația lunară).

„Pentru alți salariați cu funcții de conducere (director, director adjunct, șef serviciu) se publică grilele standard ale salariilor nete lunare cu specificarea limitelor minime și maxime. Am decis să publicăm sumele nete pentru membrii Consiliului de Administrație, numiți politic, și doar grilele salariale pentru directori (…) pentru că este foarte important ca acești oameni, care se formează în timp, să fie păstrați în bancă”, a explicat Suciu.

Potrivit datelor publicate pe site-ul BNR, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, are un salariu net de 42.727 lei la care se adaugă indemnizația de membru al Consiliului de Administrație al băncii, de 18.476 lei. Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu primește un salariu net de 40.430 lei și o indemnizație de membru al CA de 18.313 lei iar viceguvernatorul Liviu Voinea încasează un salariu de 37.764 lei și o indemnizație de membru al CA de 17.103 lei.

În plus față de salariul lunar, se acorda anual și alte venituri precum o indemnizație de vacanță, care reprezintă 100% din salariul net lunar, alte drepturi bănești de maximum 1,6 salarii nete lunare precum și o sumă din fondul de participare a salariaților la profit, care variază în funcție de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004, fără a se depăși un salariu net lunar.

La încetarea contractului individual de muncă, salariații băncii centrale beneficiază de o indemnizație de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiția ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum 6 ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condițiilor legale de încetare a contractului individual de muncă. Pentru salariații care au lucrat în Banca Națională a României mai puțin de 6 ani, fără întrerupere, indemnizația de pensionare se acordă diferențiat, astfel: 5 ani — 10 salarii, 4 ani — 8 salarii, 3 ani — 6 salarii.

Membrii Consiliului de Administrație nu beneficiază de bonus de performanță.

Membrii neexecutivi ai Consiliului de Administrație al BNR, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Ágnes Nagy și Virgiliu-Jorj Stoenescu, primesc o indemnizație netă lunara de membru al CA în valoare de 17.103 lei și pot beneficia și de alte venituri conform legii. „În anul 2015, unii membri neexecutivi au primit încă o sumă echivalentă cu o indemnizație netă”, precizează reprezentanții băncii centrale.

BNR a publicat, de asemenea, pe pagina de Internet și nivelurile minime și maxime aferente salariilor nete pentru funcțiile de conducere din instituție. Astfel, în Centrala BNR, venitul lunar al unui director din BNR este de minim 7.821 lei și maxim 31.063 lei, în timp ce un director adjunct câștigă între 6.141 lei și 22.427 lei iar un șef serviciu între 5.261 lei și 14.667 lei. La nivel teritorial, venitul net al unui director variază între 6.414 lei și 15.347 lei iar cel al unui șef de serviciu pleacă de la 5.261 lei și poate ajunge la 9.218 lei.

Salariații băncii pot primi și un bonus de performanță anual, acordat în funcție de rezultatele obținute în urma evaluării profesionale , în cuantum situat între 25% lși 100% din salariul lunar.

 

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!