Nouă miniştri, SCHIMBAŢI în Guvernul Cioloş, în 10 luni. CINE sunt aceştia

Nouă miniștri au fost schimbaţi din funcţie, în Guvernul Cioloş, în zece luni de mandat, ultima plecare fiind înregistrată joi când ministrul de Interne, Petre Tobă, şi-a dat demisia.
Alina Costache
02 sept. 2016, 17:37
Nouă miniştri, SCHIMBAŢI în Guvernul Cioloş, în 10 luni. CINE sunt aceştia

Ministrul de Interne Petre Tobă şi-a dat demisia, joi. 

Procurorii DNA cer sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru aprobarea urmăririi penale împotriva ministrului de Interne Petre Tobă, pentru acuzaţia de favorizarea făptuitorului în dosarul achiziţiilor de la Departamentului de Informaţii al ministerului. Dosarul este disjuns din cel în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Detalii, aici. 

Prima demisie din Guvern a fost cea a Anei Costea, care renunțat la funcție în 14 aprilie, în urma unei controverse legate de proiectul legii salarizării personalului bugetar.

Este vorba despre un proiect criticat de sindicaliști, pe motiv că ar fi mărit diferenţa între cei cu venituri mari şi cei cu venituri mici. Ana Costea anunțase că-și va da demisia dacă proiectul nu este retras de pe masa Guvernului. Într-un final, ministrul a demisionat, iar proiectul a fost amânat, în locului lui fiind adoptată o ordonanță de urgență.

În locul Anei Costea, la Ministerul Muncii a fost numit Dragoș Pîslaru.

După 10 zile, din Cabinet a plecat și Aura Răducu. Aceasta ocupa portofoliul Fondurilor Europene.

Aura Răducu a demisionat la solicitarea premierului. Motivul: „nemulţumirile domnului prim-ministru legate de obiectivele pe termen scurt” privind activitatea sa.

La Ministerul Fondurilor Europene a fost numit, în locul Aurei Răducu, Cristian Ghinea.

La sfârșitul lunii aprilie a părăsit Guvernul Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii. Este primul membru al Executivului revocat de Dacian Cioloș, scrie digi24.ro.

Plecarea sa s-a făcut pe fondul scandalului de la Operă, unde a numit și revocat trei directori în doar câteva săptămâni. Revenirea asupra deciziilor inițiale s-a făcut și atunci ca urmare a unor reacții ale „străzii”, respectiv a angajaților Operei.

Inițial, ministrul a anunțat că demisionează, apoi că s-a răzgândit și că a fost supus unor presiuni chiar în cadrul Guvernului.

„Dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum, și de ce nu mi-a comunicat mie sau în guvern situațiile cu care susține că s-a confruntat. Viața merge înainte”, a fost reacția lui Dacian Cioloș, după ce a anunțat revocarea ministrului.

La Ministerul Culturii a fost numită Corina Șuteu, secretar de stat în minister.

Luna mai a adus o nouă demisie în Guvern. De această dată a fost vorba despre ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu.

Este un alt membru al Cabinetului Cioloș criticat aspru pentru activitatea sa. De altfel, demisia ministrului a survenit în plin scandal al dezinfectanților. În ciuda dezvăluirilor privind substanțele diluate folosite în spitale și a unui control care arăta că în 50 de spitale din țară au fost descoperite substanțe de dezinfectare neconforme, Patriciu Achimaș Cadariu spunea că românii se pot simți în siguranță în spitale și că el s-ar opera „fără doar și poate” într-un spital din România.

Iar aceasta nu a fost prima dată când ministrul Sănătăţii s-a aflat în mijlocul unei crize. La începutul anului, mai mulţi bebeluşi diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic au murit, fără ca cineva să afle sursa exactă a îmbolnăvirii. Și atunci, ministrul a fost criticat pentru modul în care a gestionat situația.

De altfel, Patriciu Achimaș Cadariu a refuzat inițial să demisioneze și a spus că împotriva sa se duce „o campanie”.

În locul său, după un interimat al premierului, a fost numit Vlad Voiculescu, un tânăr care i-a ajutat pe bolnavii de cancer din România să facă rost de medicamente, în timpul crizei citostaticelor.

A urmat, în urmă cu două luni, prima remaniere a cabinetului. Dacian Cioloș a schimbat patru miniștri: Adrian Curaj (Educație), Dan Costescu (Transporturi), Marius Bostan (Comunicații) şi Dan Stoenescu (Românii de pretutindeni). În locul lor au fost numiți Mircea Dumitru, fost rector al Universităţii Bucureşti, Sorin Buşe, fost şef al Centrului De Cercetare Tehnologică Renault, Maria Ligor, fost ambasador în Spania și Canada.

Șeful Cancelariei premierului, Bogdan Tudorache, a asigurat interimatul la Comunicații până la numirea unui nou ministru. În această funcție a venit, în 10 august, Delia Popescu, fost președinte al Agenției pentru Agenda Digitală a României, instituție publică finanțată din venituri proprii și aflată în coordonarea prim-ministrului.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
Ai sau nu voie să efectuezi devansare pe autostradă? Codul Rutier 2025 spune exact
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cel mai controversat film al anului. Actriță transgender, în rolul lui Dumnezeu
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Program STB de Paște 2025. Cum circulă autobuzele, troleibuzele și tramvaiele în noaptea de Înviere
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ucraina a semnat! Trump a primit ce și-a dorit
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai