„De la Azaz până la Jarablos, granița noastră de 91 de kilometri a fost complet securizată. Toate organizațiile teroriste au fost izgonite”, a declarat Binali Yildirim la Diyarbakir (sud-est) într-un discurs televizat.
Anterior, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunțat că SI au pierdut ultimele poziții strategice la frontiera siriano-turcă.
‘SI a pierdut orice contact cu lumea exterioară după ce a pierdut ultimele sate de la graniță între râul Sajur și (localitatea) al-Rai’, a informat OSDO.
„Rebelii și facțiunile islamiste susținute de tancurile și avioanele turce” au cucerit aceste sate „după ce SI s-a retras, punând capăt prezenței sale (…) la graniță”, a precizat Observatorul.
Pierderea acestei zone de frontieră face ca SI să nu mai aibă sub control puncte de trecere pentru recruți și aprovizionare dinspre Turcia, chiar dacă organizația ultraradicală sunnită este în continuare prezentă în vaste regiuni din Siria și Irak.
La 24 august, Turcia a lansat în nordul Siriei operațiunea militară denumită ‘Scutul Eufratului’, care este îndreptată atât împotriva grupării jihadiste SI, cât și a forțelor kurde reunite în ‘Unitățile de apărare ale poporului kurd’ (YPG), deși acestea din urmă sunt la rândul lor parteneri în coaliția antijihadistă condusă de SUA.
Guvernul de la Ankara consideră că și YPG este o ‘organizație teroristă’ și este îngrijorat mai ales de posibilitatea creării unei zone autonome kurde în nordul Siriei.
Pentru Turcia, YPG are strânse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care desfășoară frecvent atacuri sângeroase împotriva forțelor sale de securitate pe teritoriul național după încetarea armistițiului în iulie 2015.