Facebook este un instrument extraordinar care ne ajuta sa pastram legatura cu prietenii, dar poate scoate la suprafata cu usurinta ce-i mai rau in oameni, scrie caplimpede.ro. „Invidia de Facebook” este acel tip de invidie care apare atunci cand te uiti la profilurile prietenilor tai care isi traiesc viata mai bine decat tine. Esti gelos pe pozele lor de nunta, pe familiile lor frumoase si pe vacantele lor distractive. Inainte sa-ti dai seama, iti petreci prea mult timp avand ganduri obsedante legate de „viata perfecta” pe care o portretizeaza, noteaza e-dimineata.
Citeşte şi SURPRIZĂ MARE. Bianca Drăguşanu a făcut anunţul pe Facebook: Se va numi Amelie Sofie
Stiu ca cea mai rapida cale catre disperare este aceea de a compara interiorul cuiva cu exteriorul altcuiva, iar in ceea ce priveste acest lucru, Max Ehrmann, a avut perfecta dreptate atunci cand a spus ca daca te compari cu ceilalti ajungi sa fii fie trufas fie crud, sau, asa cum a spus-o Helen Keller „In loc sa comparam lotul nostru cu cel al celor care sunt mai norocosi decat noi, ar trebui sa-l comparam cu cel al majoritatii semenilor nostri. Apoi, se pare ca suntem printre privilegiati.”
Iata cateva moduri prin care poti sa opresti „invidia de Facebook” si sa-ti te bucuri de viata online si offline:
Recunoaste ca esti gelos
La fel ca in cazul Alcoolicilor Anonimi, primul pas este sa admiti faptul ca ai o problema. Atunci cand privesti albumul de nunta al unei alte persoane si ajungi sa fii din ce in ce mai critic cu fiecare poza care-ti trece prin fata ochilor, esti gelos. Recunoaste. Macar atat. Cu cat acoperi mai mult gelozia cu negare si cu resentimente, cu atat mai putin capabil vei fi sa ajungi la radacina problemei.
Renunta la mandrie si recunoaste-ti invidia. Este in regula. Este o rochie superba si fiecare fata care va privi acel album si-o va dori, la fel ca si tine.
Nu ura…apreciaza
Noi nu ne privim prietenii nostri de pe Facebook cu suficienta apreciere. Absolvirea unei facultati sau achizitionarea unei noi masini merita „felicitari”. Nu adaugi nimic vietii tale prin invidierea norocului altor oameni, iar fericirea lor nu are nimic de-a face cu tine.
Asa ca, data viitoare cand vechiul tau coleg vorbeste despre noua sa promovare, nu fi amar. Loveste butonul de „Like” si impartaseste bucuria. La urma urmei, atunci, nu te-ai gandit ca o sa ajungi asa departe.
Nu te mai compara cu ceilalti
Intreaga esenta a geloziei se bazeaza pe comparatii. Ii vezi noua fotografie de profil in care tine un copil in brate si it aduce aminte ca tu nu ai copil, dar ca iti doresti atat de mult unul. Te uiti intotdeauna la prietenii tai prin perspectiva ta si asta face ca invidia sa fiarba.
Ofera-ti o pauza si inceteaza sa-ti setezi baza pentru modul in care iti traiesti viata privindu-i pe ceilalti. Esti un individ unic, cu obiective personale si viziuni. Ai posibilitatea de a urmari propria ta fericire. Uita cat de mult succes cunoaste prietenul tau. In plus, aparentele sunt inselatoare uneori.
Citeşte şi Răsturnare de situaţie. Adelina Pestriţu şi Speak, gata de nuntă
Aminteste-ti: nu cunosti intreaga poveste
Atunci cand te imprietenesti cu cineva pe Facebook, nu-i vezi pe ei. Vezi publicistul. In general, oamenii posteaza doar lucrurile bune din viata lor si fac tot posibilul sa se puna in cea mai buna lumina cu putinta. Asa ca, tipul care tot posteaza comentarii spirituale nu o sa-ti spuna niciodata cat de singur se simte de fapt. Tipa care posteaza poze cu ea in care are un zambet pana la urechi alaturi de prietenul ei pe plaja nu o sa mentioneze ca s-au certat aproape tot timpul.
Facebook nu este intreaga poveste. Este doar o parte a vietii noastre pe care alegem sa o aratam, iar aceasta nu este realitatea…cel putin nu una care merita sa fie pizmuita.
Atunci cand te confrunti cu invidia sau cu gelozia, ai ocazia sa afli mai multe despre tine si sa-ti adresezi cateva intrebari, mai degraba decat sa te cufunzi in propria rusine: percepi ca-ti lipseste o calitate pe care ai dori sa ti-o dezvolti? Simti gelozie deoarece, de fapt, vrei mai mult din relatia ta si nu esti capabil sa obti de la persoana respectiva? Ce crezi despre tine si ce vrei sa faci cu viata ta? Apropierea de ceilalti poate declansa rusine si ulterior emotii de gelozie si de invidie, mai ales daca nu te pretuiesti sau daca ai experimentat pierderi in copilarie sau abandon. Astfel, este posibil sa trebuiasca sa recunosti faptul ca sentimentele tale au mai mult de-a face cu tine, decat cu ceilalti.