UPDATE TVR confirmă într-un comunicat de presă ancheta DNA
„În virtutea transparenţei pe care actuala conducere a TVR doreşte să o promoveze în privinţa activităţii televiziunii publice, informăm atât publicul telespectator, cât şi pe reprezentanţii mass-media că Direcţia Naţională Anticorupţie desfăşoară zilele acestea în TVR o acţiune de verificare. Această acţiune vizează contracte comerciale din ultimii 10 ani. Conducerea TVR asigură tot suportul necesar pentru derularea verificărilor în bune condiţii”, a transmis TVR în comunicat.
Ioan Chelaru, vicepreşedintele Senatului, a declarat luni că Biroul Permanent a primit o scrisoare de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, prin care solicită copii ale rapoartelor întocmite de comisiile parlamentare de anchetă, privind evaluarea activităţii din perioada 2005-2015, împreună cu documentele care au stat la baza redactării acestor documente.
„E firesc să înaintăm documentele. Nu au caracter secret. Există un raport al Comisiei și o serie de stenograme care sunt păstrate în arhiva Senatului. Dacă documentele nu au caracter clasificat, le înaintăm în această săptămână”, a afirmat Chelaru, luni, la finalul ședinței Biroului permanent.
Potrivit solicitării DNA, documentele sunt necesare în vederea soluționării unui dosar referitor la „efectuarea de verificări cu privire la posibila săvârșire a unor infracțiuni cu ocazia încheierii de către reprezentanții SRTV a unor contracte de prestări servicii”.
„În vederea soluționării dosarului (…) având ca obiect efectuarea de verificări cu privire la posibila săvârșire a unor infracțiuni cu ocazia încheierii de către reprezentanții SRTV a unor contracte de prestări servicii și în conformitate cu ordonanța procurorului din data de 18.07.2016, vă solicităm ca în temeiul prevederilor art. 170 alin. 1 din Codul de procedură penală să ne comunicați copii certificate pentru conformitate cu originalul ale Rapoartelor întocmite de către Comisiile parlamentare de anchetă privind evaluarea activității SRTV, constituite în perioada 2005-2015, împreună cu documentele ce au stat la baza redactării acestora”, se arată în solicitarea transmisă în luna iulie Senatului și semnată de doi procurori din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.
Surse judiciare citate de News.ro au precizat că de la Senat şi Camera Deputaţilor s-au cerut documente, iar de la sediul TVR au fost ridicate documente legate de achiziţii publice făcute de instituţie. Potrivit surselor citate, aceste activităţi au avut loc în urmă cu câteva săptămâni. Este vorba despre verificarea achiziţiilor făcute pe parcursul mai multor ani, au precizat sursele judiciare.
Deputatul PNL Raluca Turcan a declarat luni că, în urma anchetei unei comisii parlamentare pe care a condus-o în perioada 2005 – 2007, s-au constatat grave derapaje în managementul financiar, editorial și de resurse umane al televiziunii publice și radioului public.
„Un control cu privire la cheltuirea banului public în televiziunea publică și, de ce nu, și în radioul public, pe o perioadă mai lungă de timp, ar fi bine-venit. Spun lucrul acesta pentru că, în perioada 2005 — 2007, am condus o comisie de anchetă pentru modul în care au fost gestionați banii publici prin care se finanțează cele două instituții, privind calitatea managementului, politica de resurse umane și, în general, corectitudinea managementului acestor două instituții. După acea perioadă s-au succedat la conducerea instituțiilor diferite persoane, cu diferite echipe de management. Nu știu cum s-a derulat managementul în decursul timpului, dar știu sigur, în calitate de fost președinte de comisie de anchetă, că au existat serioase suspiciuni cu privire la justețea și judiciozitatea cheltuirii banilor publici și calitatea managementului în acea perioadă. În raportul comisiei sunt informațiile strânse în urma consultării experților, profesioniștilor, oamenilor de televiziune. Aceste informații au fost foarte valoroase și arătau grave derapaje în managementul financiar, editorial și de resurse umane al acestor două instituții. Apăreau informații clare, cu documente, cu contracte, despre licitații supradimensionate, despre alocări preferențiale în cazul anumitor contracte. Acestea există în documente, trebuie doar interes să fie căutate și scoase la iveală”, a spus Turcan, la Palatul Parlamentului.
Ea a adăugat că raportul comisiei de anchetă a fost votat numai în comisie, nu și în plenul reunit al Parlamentului, neexistând suficientă voință politică pentru a se merge până la capăt.
Raluca Turcan a spus că, deși nu a fost votat în plenul reunit, a trimis raportul comisiei de anchetă către instituțiile de control.
DNA a cerut documente de la Senat și de la Camera Deputaților în legătură cu achizițiile publice ale TVR.
„În vederea soluționării dosarului (…) având ca obiect efectuarea de verificări cu privire la posibila săvârșire a unor infracțiuni cu ocazia încheierii de către reprezentanții SRTv a unor contracte de prestări servicii și în conformitate cu ordonanța procurorului din data de 18.07.2016, vă solicităm ca în temeiul prevederilor art. 170 alin. 1 din Codul de procedură penală să ne comunicați copii certificate pentru conformitate cu originalul ale Rapoartelor întocmite de către Comisiile parlamentare de anchetă privind evaluarea activității SRTv, constituite în perioada 2005 — 2015, împreună cu documentele ce au stat la baza redactării acestora”, se arată în solicitarea transmisă în luna iulie Senatului și semnată de doi procurori din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.
Solicitarea a fost transmisă și către Camera Deputaților, dar aceasta nu a fost discutată încă de conducerea instituției.