Propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Senatului cu 94 de voturi ”pentru”.
Potrivit propunerii legislative semnată de senatori şi deputaţi de la toate partidele parlamentare, listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentativitatea ambelor sexe, în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte, cu excepţia celor care conţin un singur candidat.
Calculul procentului se face prin rotunjirea în plus a fracţiilor care depăşesc o jumătate, respectiv prin rotunjirea în minus a fracţiilor care nu depăşesc o jumătate.
Propunerea legislativă prevede că listele de candidaţi care nu respectă această proporţie se resping de către biroul electoral de circumscripţie, transmite News.ro.
În cadrul dezbaterilor, senatorul PNL Mariana Munteanu a precizat că au fost şi parlamentari care nu au fost de acord cu propunerea legisaltivă. ”Probabil vă place ca femeile să rămână la cratiţă, sper ca această mentalitate să fie schimbată în rândul politicienilor”, a menţionat Mariana Câmpeanu, precizând că la ultimele alegeri locale, 4,6% dintre primari sunt femei, 12% dintre consilierii locali sunt femei, şi 15% dintre consilierii judeţeni sunt femei.
”Sper ca Parlamentul să arate altfel decât cel de acum când doar 11% dintre parlamentari sunt femei”, a mai spus senatorul PNL.
La rândul lui, senatorul UDMR Verestoy Attila a arătat că situaţia nu va fi rezolvată prin această propunere legislativă.
”A fi prezenţi pe listă nu înseamnă a fi prezenţi în sală, după aceea”, a precizat el, arătând că nu partidul trebuie să decidă acest lucru, ci trebuie creat acel sistem de alegeri prin care o cotă parte să fie dedicată celor care sunt din organizaţiile de femei.
Verestoy Attila a spus că ţările nordice practică acest sistem, şi a menţionat că aceasta nu este o discriminare pozitivă, ci ”încă o discriminare”.
Ioan Chelaru a replicat : Constat că principiile dumneavoastră sunt extraordinare, dar dacă mă uit la grupul dumneavoastră parlamentar, văd că aveţi o singură femeie. Bănuiesc că valorează 50% din grup”.
Senatoarea ALDE Cristiana Anghel a propus în plen un amendament, pentru a se adăuga în textul propunerii şi sintagma ”locuri eligibile”, astfel încât femeiel să aibă şansa de a câştiga acele mandate.
Senatorul PNl Gigel Ştirbu a intervenit şi el: ”Nu contează ce sex ai, contează cine are pixul”.
Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizonal în acest caz.