Potrivit unui comunicat de presă al ANMDM postat pe site-ul instituției, nu s-a făcut dovada respectării cerinței privind nominalizarea unei persoane cu responsabilități în ceea ce privește respectarea instrucțiunilor de utilizare și, respectiv, de verificare vizuală a integrității echipamentelor și de efectuare a testelor necesare înainte de utilizarea acestora.
„ANMDM s-a autosesizat și a dispus efectuarea unui control la Spitalul Clinic Colțea în vederea stabilirii cauzelor care ar fi putut determina, în data de 28 iulie, incidentul reclamat (referitor la aprinderea electrodului bipolar — accesoriu reutilizabil), petrecut în timpul utilizării echipamentului de electrochirurgie cu curenți de înaltă frecvență GN300”, precizează sursa citată.
Constatările, consemnate în raportul de expertiză și în raportul de control, au fost următoarele: echipamentul de electrochirurgie cu curenți de înaltă frecvență GN300 era funcțional și se încadra în limitele prevăzute în specificațiile tehnice ale producătorului și în standardele aplicabile, cordonul de legătură dintre portelectrod și echipamentul de electrochirurgie era secționat la îmbinarea cu portelectrodul, fără însă a se constata topirea izolației cablului și nici a se simți miros de arsură electrică.
Medicul Marian Stamate a declarat că raportul i se pare „halucinant”.
„E halucinant, e mascarea oricărei realităţi faptice. În momentul în care nu a fost gasită vinovată instituţia şi nici serviciul tehnic, adică a fost găsit vinovat tot medicul, ce credeţi că se va întâmpla? Conducerea rămâne pe loc cu aceeaşi competenţă şi cu aceeaşi bunăvoinţă faţă de pacienţi şi de personalul medical. Probabil că sunt în stare să instituie o comisie de disciplină împotriva personalului medical pentru că au electrocutat pacientul. În tot cazul, comisia internă de anchetă a spitalului şi-a încheiat cercetările şi a emis concluzia fără să fiu audiat eu sau ceilalţi medici care au fost acolo. În rest, lucrurile rămân ca până acum, nu o să se schimbe nimic”, a declarat medicul Marian Stamate, potrivit Mediafax.
Doi medici de la Spitalul Colțea și pacientul pe care îl operau au fost electrocutați joi în timpul intervenției de unul dintre instrumentele folosite, unul dintre chirurgi raportând incidentul.
Un alt raport al ANMDM în cazul unui incident similar petrecut în luna august la Spitalul Universitar de Urgență București, când un asistent ATI a spus că a fost electrocutat, arată că în urma rezultatele măsurătorilor efectuate nu ar fi fost posibilă o electrocutare.
„Concluzia echipei de control a ANMDM — Departamentul Tehnic Laboratoare a fost de altfel susținută și de faptul că, la doar o zi de la incidentul reclamat, anterior controlului ANMDM, același echipament a fost utilizat la o intervenție chirurgicală de urgență, când s-a recunoscut funcționarea la parametrii normali, fără semnalarea vreunui incident”, relevă raportul.
Potrivit aceleiași surse, atât valorile obținute la determinarea parametrilor de securitate electrică ai echipamentului, cât și a celor de performanță s-au încadrat în limitele prevăzute în specificațiile tehnice ale producătorului și în standardele aplicabile.
„Valorile obținute la măsurarea, în mod repetat, a parametrilor definitorii de securitate electrică, la intervale neregulate de timp, s-au încadrat de fiecare dată în limitele prevăzute de specificațiile tehnice ale producătorului și de standardele aplicabile, valorile obținute la măsurarea curenților de scurgere întâlniți pe toate părțile tangibile ale ramei metalice a butonului de administrare debit crescut de oxigen s-au încadrat în limitele prevăzute de specificațiile tehnice ale producătorului și în standardele aplicabile. S-a făcut dovada instruirii personalului medical care a utilizat echipamentul”, arată raportul citat.
În prima parte a lunii august a fost reclamat un incident referitor la electrocutarea unui asistent ATI în momentul manevrării butonului de administrare debit crescut de oxigen al echipamentului de anestezie tip Fabius Tiro.
Citeşte şi Medicul electrocutat în sala de operaţii vrea să dea în judecată conducerea Spitalului Colţea