Dat fiind că nu există o soluție națională la terorism sau migrație, acest lucru înseamnă că ambele probleme necesită o soluție europeană, a declarat fostul prim-ministru italian Enrico Letta.
Într-un interviu pentru Deutsche Welle, Letta și-a exprimat temerea că, la anul pe vremea asta, s-ar putea să nu mai existe o Europă. Întrebat dacă consideră că ‘ideea europeană’ nu mai este la fel de populară cum era cândva, Letta a replicat: ‘Absolut. Oamenii sunt mai puțin entuziaști în legătură cu Europa și consecința este că liderii săi, politicienii, cred că și ei trebuie să fie mai puțin entuziaști, pentru a obține voturi. Iar aceasta înseamnă că va exista mai puțină integrare europeană. Știți, sunt multe domenii în care nu există răspunsuri la nivel național. Chestiuni ca lupta împotriva terorismului sau managementul afluxului de refugiați. Sunt chestiuni distincte, dar ceea ce au în comun este faptul că avem nevoie de o soluție europeană pentru ambele. Dacă nu ai răspunsuri europene, nu ai răspunsuri eficiente, doar dispute politice. Din acest motiv, partidele populiste o duc astăzi atât de bine în sondaje. Nu există soluții clare la problemele care îi afectează pe oameni, iar cetățenii reacționează la acest lucru’.
Citeşte şi Franţa, afară din UE după Marea Britanie? Promisiunea făcută de Marine Le Pen
Întrebat dacă este ‘îngrijorat de apropiatele alegeri din țări europene precum Franța, unde rezultatele ar putea fi chiar mai rele decât înainte’, fostul premier italian a declarat că ‘Franța și Germania vor avea alegeri anul viitor, și probabil că și Spania’. ‘Intrăm într-o perioadă în care, dacă adăugați și referendumul din Italia (pe tema schimbării Constituției — n.r.), vom avea 12 luni în care politicienii din patru țări mari din zona euro vor trebui să răspundă în fața alegătorilor lor pentru politicile pe care le-au impus. Dar dacă vom continua să ne gândim că trebuie să așteptăm până după alegerile la nivel național înainte de a face ceva, nu vom face decât să așteptăm și nu ne permitem acest lucru, deoarece, sincer, nu cred că problemele europene mai pot aștepta 12 luni. Ne aflăm deja într-un proces de dezintegrare, deci dacă trebuie să așteptăm până în septembrie 2017, după referendumul din Italia, alegerile din Spania, alegerile din Franța și alegerile din Germania, mă tem că în septembrie 2017 nu va mai exista o Europă’.