Oficiali austrieci și ungari susțin că situația este în mare parte sub control la un an după ce granița lor comună a devenit un punct central pentru afluxul de refugiați în Europa, mulți dintre aceștia dorind să ajungă în Germania. Sute de mii de migranți s-au îndreptat din țări din sudul Europei către nord, spre Austria, Germania și Suedia, făcând imposibilă punerea în aplicare a așa-numitelor ‘reguli Dublin’ care prevăd trimiterea înapoi a migranților în țara care au ajuns pentru prima dată în Europa.
Țări din centrul și estul Europei, în special Ungaria, s-au opus oricăror încercări europene de a obliga statele să accepte să primească înapoi migranți sau introducerea unui regim de cote.
„În principal, avem un regim european Dublin. Uniunea Europeană este responsabilă de… regulamentul Dublin și state sau grupuri de state care încalcă permanent legea trebuie să se aștepte la consecințe legale”, a declarat ministrul de interne austriac Wolfgang Sobotka pentru postul de radio ORF.
„În acest caz, Austria trebuie să înainteze o acțiune în justiție. Viena trebuie să vadă că Uniunea Europeană acționează conform legii, punct”, a afirmat Sobotka atunci când a fost întrebat în legătură cu faptul că Ungaria nu acceptă să îi fie trimiși înapoi migranți conform regulamentului Dublin.