Premierul Victor Ponta a declarat, în conferinţa de presă de după şedinţa de Guvern, că există extrem de multe restanţe şi că sunt multe zone în care se pot face reduceri. Ponta a precizat că măsurile de ordin financiar adoptate miercuri se înscriu în recuperarea restanţelor de ordin legislativ în ceea ce priveşte angajamentele luate de România faţă de Fpmndul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. „Avem enorm de multe restanţe. Unele de un an sau doi ani de zile. Vrem să dovedim că suntem mai serioşi decât guvernele precedente” , a declarat Ponta.
Printre aceste măsuri era şi reducerea cheltuielilor din ministere. „Am adoptat o ordonanţă de urgenţă privind măsuri de reducere a cheltuielilor publice. Din punct de vedere politic, este vorba de cheltuieli pe care le-am criticat atunci când ne aflam în opoziţie. Sunt multe zone din care putem face reduceri. Ordonanţa atacă zone tradiţionale de cheltuire netransparentă şi ineficientă a banului public„, a spus Ponta.
Astfel, Guvernul a interzis instituţiilor publice, regiilor autonome şi companiilor naţionale să mai contracteze servicii de consultanţă şi asistenţă juridică dacă dispun deja de personal propriu de specialitate şi va obliga conducerea acestora să diminueze cu 30% cheltuielile de personal şi deplasări. Aceeaşi interdicţie va fi valabilă şi în cazul contractelor autorităţilor locale pentru servicii de audit public intern prestate de către persoane fizice, informează Mediafax.
Miniştrii, miniştrii delegaţi, secretarul general al Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat, personalul încadrat în funcţii asimilate acestora, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali, precum şi înalţii funcţionari publici, pe perioada deplasărilor în străinătate, vor putea fi însoţiţi de cel mult două persoane.
În cazul deplasărilor în străinătate, delegaţiile ministerelor, Secretariatului General al Guvernului, instituţiilor publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor, instituţiilor şi autorităţilor publice ale administraţiei publice locale, pot fi alcătuite tot din maximum două persoane.
Acelaşi document mai interzice instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, să efectueze cheltuieli pentru achiziţionarea şi/sau elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate şi a altor studii aferente obiectivelor de investiţii, dacă în ultimii 5 ani bugetari au fost întocmite şi înregistrate în contabilitate studii având acelaşi obiect (caz în care studiile existente vor fi actualizate) sau dacă obiectivul de investiţii publice nu va putea fi inclus în programul de investiţii publice în anul bugetar următor. Şi în acest caz sunt exceptate studiile întocmite în vederea accesării de fonduri externe nerambursabile.
Din fonduri publice pot fi achiziţionate tipărituri şi alte bunuri pentru acţiunile de reprezentare şi protocol, precum şi pentru zile festive şi onomastice numai pentru cele organizate la nivelul preşedintelui României, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor, primului-ministru, preşedintelui Curţii Constituţionale, preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintelui Curţii de Conturi, miniştrilor şi celorlalţi conducători ai instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi locale cu rol de ordonator principal de credite.
În schimb, companiile naţionale şi regiile autonome care au înregistrat pierderi în anul precedent nu pot achiziţiona tipărituri şi alte bunuri pentru zile festive şi onomastice, exceptate fiind acţiunile de
reprezentare şi protocol aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.
Toate aceste măsuri sunt incluse într-un plan de reducere a cheltuielilor publice, prin care Guvernul mizează pentru acest an pe economii la bugetul general consolidat de 1,86 miliarde lei.