Sora Aurei Ion îi acuză pe procurori că muşamalizează ancheta accidentului aviatic din Apuseni

Sora studentei Aurei Ion, moartă în accidentul aviatic din Munții Apuseni, i-a acuzat pe procurori că încearcă să mușamalizeze ancheta privind tragedia. Mariana Ciucă a precizat că nici măcar telefonul studentei la Medicină Militară nu a fost găsit, până la această oră.
Iulian Tudor
07 sept. 2016, 11:45
Sora Aurei Ion îi acuză pe procurori că muşamalizează ancheta accidentului aviatic din Apuseni

„Am văzut apariția de astăzi, marți, 6 septembrie 2016, a domnului Procuror General, Augustin Lazăr și am fost surprinsă de afirmația dânsului conform căreia expertiza metalurgică s-ar efectua în străinătate. Este un aspect despre care, nici noi și nici avocatul nostru, nu am fost informați. Ceea ce știm și ce vă pot spune este că, în cadrul anchetei, s-a dispus, la solicitarea noastră, formulată de avocatul nostru în luna octombrie 2015, efectuarea unei expertize pe partea de aeronautică și a alteia pe partea de metalurgie – pentru analiza antenei, pentru ambele fiind numiți experți din România”, a declarat Mariana Ciucă, potrivit romanialibera.ro.

Citeşte şi Noi expertize în cazul tragediei aviatice din Apuseni. Ce solicită procurorii

Potrivit acesteia, o altă propunere de expertiză a fost respinsă de anchetatori. „Am solicitat și expertiză privind desfășurarea operațiunii de localizare și salvare, care viza Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Inspectoratele de Urgență și întreg palierul ministerial competent, însă aceasta a fost respinsă de către procurori. În acest context, întrucât nu îmi pot explica declarația domnului procuror general, am luat, deja, legătura cu avocatul meu pentru a solicita o explicație procurorilor de caz”.

Sublocotenentul Aura Ion, studentă la Facultatea de Medicină Militară, a murit acum doi ani și jumătate, după ce avionul în care se afla a căzut în Munții Apuseni. Ancheta nu a stabilit niciun vinovat.

„Noi încercăm să evidențiem neregulile din sistem pentru a da o nouă șansă generațiilor viitoare, dar autoritățile își pasează răspunderea una celeilalte. Însă, în ciuda refuzurilor și piedicilor întâmpinate, noi suntem încrezători în puterea perseverenței și nu vom ceda presiunilor și vom merge mai departe, indiferent cât de greu va fi, pentru dreptate. Cele două expertize admise la cererea noastră nu au fost finalizate, nici chiar începute, aș putea spune, deși termenul de finalizare stabilit de procurori este 30 octombrie 2016. Expertul însărcinat cu expertiza pe domeniul aeronautic, ne-a sugerat să nu mai scormonim chestia cu STS-ul, că mai mult ne punem piedici”, dezvăluie Mariana Ciucă.

Familia Aurei Ion și avocatul lor consideră că o chestiune importantă este și obținerea accesului la toate probele din dosar, în special la înregistrările audio-video. De când a preluat cauza, din vara anului 2014, avocatul Laura Beleca a formulat cereri repetate pentru obținerea înregistrărilor audio-video ce privesc zborul din 20 ianuarie 2014 și operațiunea de localizare, cătare și salvare. În cele din urmă, procurorul șef Ion Vasilache, înainte de a se pensiona, a admis plângerea formulată de avocatul Laura Beleca, dispunând eliberarea înregistrărilor.

„Cu toate astea, după aproape 6 luni, Parchetul refuză să înmâneze toate înregistrările din dosar, sub pretextul unor defecțiuni tehnice”, spune Mariana Ciucă.

Cu toate acestea, din înregistrările eliberate până acum, reiese o probă care ar fi fost cheia pentru soluționarea dosarului privind furtul telefonului mobil ce a aparținut Aurei, dosar a cărui anchetă înaintează anevoios, fiind tergiversat încă de la momentul formulării plângerii, deși termenul dispus de instanță pentru finalizare a fost 5 septembrie 2016.

„Având în vedere îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către procurorul Crișan Laura Adina și de către prim-procurorul Gheorghe Dragoș, ambii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, la data de 10.06.2016, am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii”, a spus Mariana Ciucă.

„În ciuda tuturor piedicilor, vom finaliza propria analiză privind accidentul și urmările produse și vom formula mai multe plângeri în dosar față de persoanele care se fac vinovate și, dacă mă întrebați, consider că una dintre aceste persoane este domnul Raed Arafat, la acel moment Secretar de Stat”, a afirmat sora Aurei Ion.

Pe de altă parte, familia studentei a dat în judecată Ministerul Transporturilor și Guvernul României, pentru necomunicarea unor informații de interes public: „Nereguli s-au constatat și aici, actele depuse de Ministerul Transporturilor și de Guvern nefiindu-ne comunicate în termenul prevăzut de procedură, având acces la dosar doar după cereri repetate, dosarul fiind ținut la judecător”.

Citeşte şi MESAJ DUREROS al surorii Aurei Ion, la doi ani de la tragedia din Apuseni: Atât mi-a mai rămas, să lupt şi să vorbesc

„La momentul la care se va finaliza această cauză, voi face publice înregistrările din dosar, cele care privesc intervenția de localizare, căutare și salvare, precum și cele care surprind convorbirile dintre echipaj și turnul de control, pentru ca toată lumea să înțeleagă pentru ce am mers până la capăt”, subliniază sora Aurei Ion.

Declarațiile Marianei Ciucă vin ca răspuns la afirmațiile de marți ale procurorului general, Augustin Lazăr. Potrivit acestuia, două expertize judiciare privind cauzele accidentului aviatic din Munții Apuseni, din 20 ianuarie 2014, se derulează în acest moment.

„Sunt două expertize judiciare care sunt în curs — o expertiză care tinde să identifice care sunt cauzele accidentului și o a doua expertiză care urmărește ca, din punct de vedere tehnic, să explice dacă antena s-a rupt înainte sau în cursul accidentului”, a declarat Augustin Lazăr înainte de începerea ședinței Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul general a precizat că expertiza privind antena de localizare se efectuează în străinătate.

Avionul care transporta o echipă medicală, din care făcea parte și Aura Ion, avea șapte persoane la bord. El s-a prăbușit într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine. Pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion și-au pierdut viața în acel accident.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...