Consumi alcool în cantităţi moderate, fără să exagerezi. Alcoolul, chiar şi atunci când este consumat în cantităţi moderate, creşte riscul de cancer la ficat, gură, gât, laringe, esofag, colon/rect, sân şi stomac, scrie eva.ro. Un studiu citat de publicaţia The Telegraph arată că femeile care consumă 5 grame de alcool pe zi au un risc cu 40% mai ridicat de a face cancer la sân.
Foloseşti ţigările electronice ca să te laşi de fumat. Numeroase studii au scos la iveală faptul că vaporii care conţin nicotină din ţigările electronice sunt foarte periculoşi, deoarece pot duce la formarea formaldehidei, un agent cancerigen. O altă cercetare prezentată la Congresul European de Cardiologie care a avut loc anul acesta la Roma, arată că ţigările electronice au un efect devastator asupra vaselor sanguine şi cresc riscul de boli cardiovasculare, scrie publicaţia britanică DailyMail.
Petreci prea mult timp stând jos şi nu faci deloc sport. Un studiu publicat în Journal of the National Cancer Institute arată că persoanele sedentare au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer colorectal, endometrial şi pulmonar. Chiar dacă prin natura jobului eşti nevoită să-ţi petreci mult timp stând la birou, este important ca dimineaţa sau seara să incluzi măcar o jumătate de oră de sport în programul tău. Acest lucru are un efect spectaculos asupra sănătăţii şi scade riscul de inflamaţii în corp care pot să declanşeze boli grave.
Obişnuieşti să consumi zilnic sucuri carbogazoase. Sucurile carbogazoase dublează riscul de a face cancer la fiere, se arată într-un studiu recent publicat în Journal of the National Cancer Institute şi citat de DailyMail. În urma unui studiu extins pe 13 ani de zile, care a analizat peste 70.000 de subiecţi, s-a constatat că prin consumul a două băuturi carbogazoase pe zi riscul de cancer la colecist se dublează. Practic, specialiştii de la Karolinska Institute din Suedia au observat că persoanele care obişnuiesc să consume zilnic sucuri au un risc cu 79% mai mare de a face cancer la fiere, în comparaţie cu cele care se feresc de aceste băuturi sau le consumă doar ocazional.
Mănânci prea multă carne. Peste 800 de studii atestă faptul că o dietă bogată în carne roşie şi mezeluri creşte riscul de cancer. Avertismentul a fost făcut şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care recomandă un consum mai mic de carne şi includerea în meniul zilnic a unei cantităţi mari de fructe şi legume proaspete.
Foloseşti odorizante pentru cameră şi maşină. Din cauza substanţelor chimice, odorizantele pentru cameră sau maşină pot să-ţi pună în pericol sănătatea. Unele dintre ingredientele de bază sunt acetildehida, formaldehida, ftalaţii, substanţe extrem de toxice şi care s-au dovedit a fi cancerigene.
Citeşte şi Mirodenii şi plante utile în lupta contra cancerului