Afirmația a fost făcută după ce Asociația Dăruiește Viață a semnalat că CNAS „folosește proceduri birocratice, neperformante, cu termene neclare, toate acestea având ca efect punerea în pericol a vieții bolnavului”.
„Medicamentele a căror acordare este condiționată de aprobarea comisiilor de experți de la nivelul caselor de asigurări de sănătate sau a CNAS au valori cuprinse între 6.000 și 120.000 de lei. Orice sistem de asigurări de sănătate din lume își instituie mecanisme de control când este vorba despre valori atât de mari ale medicamentelor acordate pacienților. În ceea ce privește legalitatea comisiilor de experți, acestea sunt înființate în baza Legii 95/2006, care prevede că, citez, „pe lângă CNAS și casele de asigurări de sănătate funcționează comisii de experți pentru implementarea programelor naționale de sănătate finanțate din Fond, precum și alte activități stabilite prin ordin al președintelui CNAS„, a explicat Costache.
Potrivit acestuia, medicamentele pentru care comisiile respective acordă aprobări sunt stabilite de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) pe baza criteriilor prevăzute într-un ordin al ministrului Sănătății.
„Asociația Dăruiește Viață a solicitat în instanță anularea unui ordin CNAS care instituie subcomisii în special pentru copiii cu afecțiuni oncologice, astfel încât aceștia primesc aprobarea pentru medicație și investigații în maximum 3 zile de la depunerea dosarelor. O eventuală anulare a ordinului respectiv ar însemna o îngreunare a situației copiilor bolnavi de cancer„, a spus purtătorul de cuvânt.
El a arătat că CNAS intenționează să propună instituirea de registre electronice de medicamente, pentru eliminarea actualelor mecanisme de aprobare prin comisie.
„Trebuie menționat că, deoarece numărul medicamentelor pentru care sunt necesare aprobările comisiilor de experți este în creștere, implicit și al dosarelor, ajungându-se la circa 50.000 de dosare anual, CNAS intenționează să propună modificarea de procedură. Este vorba despre instituirea de registre electronice de medicamente, care vor permite eliminarea actualelor mecanisme de aprobare prin comisie. Dacă propunerea CNAS va fi acceptată, va conduce la modificarea legislației ANMDM„, a mai arătat Augustus Costache.
Asociația Dăruiește Viață a anunțat miercuri că a dat în judecată CNAS, susținând că pacienții bolnavi de cancer „sunt nevoiți să aștepte și trei luni ca să primească un medicament prescris de către medicul curant sau aprobarea pentru un PET/CT”.
„Asociația Dăruiește Viață a dat în judecată Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care pune în pericol viețile a mii de pacienți bolnavi de cancer. Pacienții sunt nevoiți să aștepte și trei luni ca să primească un medicament prescris de către medicul curant sau aprobarea pentru un PET/CT. Asociația Dăruiește Viață semnalează felul în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate folosește proceduri birocratice, neperformante, cu termene neclare, toate acestea având ca efect punerea în pericol a vieții bolnavului„, se arată într-un comunicat de presă al asociației remis miercuri AGERPRES.
Reprezentanții asociației afirmă că în data de 7 aprilie 2016 au sesizat, în scris, CNAS cu privire la procedura anevoioasă prin care un bolnav de cancer poate accesa tratamentul medicamentos în cadrul Programului Național de Oncologie.
„(…) Pe 1 septembrie, Asociația Dăruiește Viața a introdus acțiune în contencios administrativ și a chemat în judecată CNAS, pentru a obține drepturile pacienților bolnavi de cancer și de a încerca să găsească soluția în instanță„, afirmă sursa citată.