Indemnizaţia de neconcurenţă ar putea fi stabilită în Codul Muncii doar pentru anumite domenii de activitate

Indemnizația de neconcurență ar putea fi negociată între angajator și angajat doar pentru anumite domenii de activitate, conform informațiilor privind ultimele negocieri între patronate și sindicate pentru modificarea Codului Muncii.
Iulian Tudor
08 sept. 2016, 07:48
Indemnizaţia de neconcurenţă ar putea fi stabilită în Codul Muncii doar pentru anumite domenii de activitate

Senatul a aprobat, în urmă cu un an, o inițiativă cetățenească de modificare a Codului Fiscal, care introduce posibilitatea plății indemnizației de neconcurență inclusiv pe durata unui contract de muncă, nu doar la încetarea acestuia, scrie profit.ro.

Citeşte şi Victor Ponta, previziuni sumbre despre modificarea Codului Fiscal: Proiectul e făcut de omul care a lucrat şi cu Băsescu la tăieri

Potrivit Codului Muncii în vigoare, la încheierea unui contract individual de muncă sau pe parcursul acestuia, părțile pot negocia și cuprinde o clauză de neconcurență prin care salariatul să fie obligat ca, după încetarea contractului, să nu presteze, în interes propriu sau al unui terț o activitate care se află în concurență cu cea prestată la angajatorul său. Pentru această interdicție, angajatul primește o indemnizație de neconcurență calculată lunar și pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurență, care nu poate depăși doi ani.

Indemnizația de neconcurență nu este de natură salarială, se negociază și este de cel puțin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului. Totodată, indemnizația de neconcurență reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil și se impozitează la persoana fizică beneficiară.

Modificările aprobate de senatori, care pot fi consultate AICI, prevăd însă ca angajatorul și angajatul să poată negocia o astfel de indemnizație de neconcurență și pentru durata contractului de muncă, nu doar pentru perioada de după încetarea contractului. Prin urmare, angajatul ar urma să primească lunar, în cazul negocierii unei clauze de neconcurență, un spor de 25% din salariul de bază ca indemnizație de neconcurență.

În ultimele negocieri, sindicatele au argumentat necesitatea plății unei asemenea indemnizații și pe durata angajării prin faptul că dreptul la muncă al unui angajat este îngrădit prin clauza de neconcurență inclusiv în perioada în care angajatul are în desfășurare un contract de muncă, dar ar dori să se angajeze altundeva.

Citeşte şi Consiliul Naţional al IMM: Proiectul Codului Fiscal a fost lucrat cu siguranţă în interiorul Ministerului de Finanţe

Angajatorii au susținut însă că, deși introducerea unei astfel de indemnizații în pachetul salarial i-ar avantaja din punct de vedere fiscal, principiul acordării angajatului unei sume pentru a nu acționa împotriva intereselor economice ale firmei unde acesta are un contract de muncă în vigoare nu este moral.

Reprezentanții angajatorilor au arătat că, în acest mod, toți angajații ar putea cere angajatorului acordarea unei indemnizații de neconcurență.

Atât patronatele, cât și sindicatele au convenit însă că este nevoie ca legislația să specifice care pot fi domeniile de activitate compatibile cu prevederile privind indemnizația de neconcurență, astfel încât să fie clar pentru angajat și angajator cine poate primi o asemenea indemnizație.

La rândul lor, reprezentanții Ministerului Muncii au arătat că o astfel de indemnizație ar trebui acordată doar la încetarea unui contract de muncă, în timp ce reprezentanții Ministerului Finanțelor au punctat doar că, în noua formă propusă, indemnizația ar fi impozabilă. Astăzi, indemnizația de neconcurență reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil și se impozitează la persoana fizică beneficiară.

Negocierile dintre părți vor continua.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Greșeala pe care o fac românii când își pun parola la conturile de Facebook, TikTok sau Instagram. Așa îți pot fi furate datele de pe toate platformele
Capital.ro
Statul ia bani de la cetățeni. Românii achită minim 5.000 de lei. Decizia care se aplică în toată țara
Playtech.ro
Deschiderea succesiunii. Ce înseamnă şi cine o poate solicita
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Luna Plină Roz lovește din plin, în aprilie. Doar trei zodii scapă de influențele negative
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Cine sunt cei doi medici rezidenți care au murit la două săptămâni distanță unul de celălalt. Erau la aceeași specializare, la cel mai mare spital din Iași
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare pentru șoferii cu permis categoria B. Ce vehicule vor putea conduce după 24 de ani. Se schimbă legea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Ce se întâmplă cu cardurile educaționale în 2025? Finanțarea depinde exclusiv de Uniunea Europeană
MediaFlux
Taxa pe câine, în România: De ce trebuie să plătească și cei care nu au animale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă