Guvernul a adoptat un nou subprogram de diagnostic generic al tumorilor solide maligne

Un nou subprogram de diagnostic generic al tumorilor solide maligne este introdus de Guvern în Programul naţional de oncologie, iar pacienţii cu leucemii acute vor putea beneficia atât de diagnosticare şi tratament, cât şi de monitorizarea corectă a bolii minime reziduale, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, la finalul şedinţei de guvern.
Filip Stan
08 sept. 2016, 13:25
Guvernul a adoptat un nou subprogram de diagnostic generic al tumorilor solide maligne

Subprogramul derulat în cadrul Programului naţional de oncologie, respectiv „Subprogramul de diagnostic generic al tumorilor solide maligne (sarcom Ewing şi neuroblastom) la copii şi adulţi” a fost introdus, printr-o Hotărâre adoptată joi de Guvern. Fondurile pentru finanţarea serviciilor şi tratamentului asigurate prin acest nou subprogram oncologic au fost asigurate cu ocazia rectificării bugetare.

De asemenea, activitatea de monitorizare a bolii minime reziduale a bolnavilor cu leucemii acute prin imunofenotipare, examen citogeneric şi/sau FISH şi examen de biologie moleculară la copii şi adulţi va fi inclusă în cadrul Subprogramului de diagnostic imunofenotipic, citogenic şi biomolecular al leucemiilor acute.

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi o serie de măsuri în sprijinul bolnavilor înscrişi în programele naţionale de sănătate. În acest sens, a fost modificată şi completată HG nr. 206/2015 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2015 şi 2016.

Potrivit news.ro, noile reglementări rezolvă o serie de probleme constatate în ceea ce priveşte stabilirea unităţilor de specialitate care implementează programele naţionale de sănătate publică, managementul listelor de prioritate a bolnavilor, modalitatea de acordare a serviciilor medicale, inclusiv prescrierea şi eliberarea medicamentelor şi/sau materialelor sanitare asigurate bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, modalitatea de decontare a investigaţiilor paraclinice de diagnostic a leucemiilor acute, precizează Guvernul.

Conform sursei citate, includerea unităţilor de specialitate în programele naţionale de sănătate se realizează pe baza unor criterii elaborate la propunerea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi a unei metodologii de selecţie care se aprobă prin normele tehnice, cu încadrare în limita fondurilor aprobate.

Bolnavii din cadrul programelor naţionale de sănătate curative pot beneficia de acordarea de servicii medicale, inclusiv de prescrierea şi eliberarea medicamentelor şi/sau materialelor sanitare specifice, într-o unitate sanitară în regim ambulatoriu/în spitalizare de zi, concomitent cu serviciile medicale spitaliceşti furnizate în regim de spitalizare continuă într-o altă unitate sanitară, dacă unitatea sanitară la care pacientul este internat în regim de spitalizare continuă nu poate acorda serviciile.

Bolnavii din cadrul programului naţional de oncologie beneficiază de servicii medicale, inclusiv prescrierea şi eliberarea medicamentelor asigurate, care pot fi acordate într-o unitate sanitară în regim de spitalizare de zi, concomitent cu serviciile medicale furnizate în regim de spitalizare de zi în aceeaşi unitate sanitară sau într-o altă unitate sanitară, dacă unitatea sanitară la care pacientul este internat în regim de spitalizare de zi nu poate acorda serviciile.

Pentru aceste situaţii, serviciile asigurate sunt validate şi decontate din bugetul programelor naţionale de sănătate curative.

În cazul în care pacientul necesită transport medical, unitatea sanitară în care bolnavul este internat în regim de spitalizare continuă suportă contravaloarea transportului medicalizat al acestuia în vederea efectuării serviciilor asigurate în cadrul programelor naţionale de sănătate cu scop curativ.

Probele pentru diagnosticarea şi monitorizarea leucemiilor acute şi a tumorilor solide care se recoltează la furnizorii de servicii medicale ce acordă asistenţă medicală spitalicească bolnavilor vor fi transmise la furnizorii de servicii medicale incluşi în subprogram pentru efectuarea acestora, însoţite de referatul de solicitare.

Contravaloarea investigaţiilor paraclinice în cadrul programelor naţionale de sănătate curative va fi decontată furnizorilor de servicii care le efectuează, fără a fi condiţionată de prezentarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate.

Guvernul precizează că o altă noutate constă în faptul că toate categoriile de furnizori au obligaţia de a transmite în platforma informatică a asigurărilor de sănătate a serviciilor off-line în maximum trei zile lucrătoare de la data acordării serviciului, şi nu în 72 de ore cum era până acum. Această măsură contribuie la înlăturarea disfuncţionalităţilor în raportarea serviciilor şi în decontarea acestora.

De asemenea, în vederea debirocratizării sistemului de asigurări de sănătate, raportarea activităţii furnizorilor conform contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate se va face zilnic, fără a mai fi necesară şi o raportare lunară/trimestrială, după caz.

Hotărârea stabileşte şi modalitatea de sancţionare a furnizorilor de servicii medicale paraclinice, furnizorilor de dializă şi furnizorilor de radioterapie, în cazul în care se constată încasarea necuvenită a unor sume de la asiguraţi, astfel: la prima constatare, reţinerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 20% la contravaloarea serviciilor aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situaţii; la a doua constatare, reţinerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 30% la contravaloarea serviciilor aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situaţii; la a treia constatare, reţinerea unei sume calculate prin aplicarea unui procent de 40% la contravaloarea serviciilor aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situaţie; la a patra constatare a nerespectării de către furnizori a acestei obligaţii contractuale, contractul se reziliază.

De asemenea, au fost revizuite unele sancţiuni aplicabile furnizorilor aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, stabilind nivelul sancţiunii în funcţie de gravitatea nerespectării de către aceştia a unor obligaţii.
viewscnt

DailyBusiness
Cum a reușit să domine alegerile Călin Georgescu. Rețeaua secretă și sofisticată construită pe TikTok
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Dezvăluire bombă! Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: “Nole a fost primul om care m-a dus într-un bar!”
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă soția lui Călin Georgescu
Playtech.ro
Ce înseamnă rusofil și legionar, cuvintele pe care le-au căutat românii pe Google după ce l-au votat pe Călin Georgescu
DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Georgescu a sărit în vârf, Ciolacu și Lasconi se luptă pentru locul doi
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Vedetele care vor participa la Survivor România 2025. Vor fi surprize mari
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Candidata USR l-a depășit pe Marcel Ciolacu
Cancan.ro
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă dispariția televiziunii!”
StirileBZI
Indemnizație de 50% în plus la pensie! Cine beneficiază de această creștere
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Nicuşor Dan: Analiză post-electorală și apel pentru o președintă pro-europeană
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”