Propunerile au fost avansate autorităților române într-un document în care este arătat că sistemul național de asigurări de sănătate acoperă în prezent tratamente clinice pentru renunțarea la tutun, dar că produsele anti-nicotină nu sunt compensate de la buget, în farmacii, scrie profit.ro.
Citeşte şi Adevăruri neştiute despre ţigări
Surse oficiale au declarat că introducerea plasturelui anti-nicotină și a altor produse anti-tutun pe lista medicamentelor compensate este analizată în prezent la nivel guvernamental.
Documentul constată totodată că România nu a implementat măsuri care ar veni în sprijinul combaterii consumului de tutun, precum interzicerea companiilor de tutun să-și promoveze propriile activități, dar și altor entități din alte domenii să facă acest lucru, interzicerea companiilor de tutun de a finanța sau a face donații pentru campanii de prevenire a combaterii fumatului, având ca țintă tinerii, sau obligația de a fi prezentate avertismente cu privire la consumul de tutun în timpul oricărui spectacol vizual de divertisment.
O altă măsură prezentată, pe lângă interzicerea oricărei publicități sau sponsorizări pentru companiile de tutun, a fost și creșterea prețului țigărilor prin majorarea taxelor aplicate acestora.
Surse oficiale au declarat că un exemplu invocat în această privință este cel al Australiei, unde creșterile anuale ale accizelor vor aduce prețul unui pachet de țigări la 45 dolari australieni (136 de lei) până în 2020.
În cazul în care Guvernul își va asuma o astfel de propunere, prețul pachetului de țigări ar putea crește de câteva ori.
British American Tobacco România (BAT), una dintre cele mai importante companii producătoare de țigarete din România, arată că această Strategie sugerează faptul că se dorește o creștere masivă a prețului unui pachet de țigări, precum și alte măsuri ale căror efecte nu au fost analizate pe deplin.
Citeşte şi Cele mai bune ceaiuri care te ajută să te laşi de fumat
„Acesta este un plan care va conduce la scăparea de sub control a contrabandei cu țigări. Guvernul României și industria au lucrat din greu, împreună, în ultimii cinci ani pentru a reduce contrabanda cu țigări de la aproape 40% acum 5 ani, la circa 16% astăzi. Dacă țigările legale devin inaccesibile, implicit țigările ilegale vor deveni și mai accesibile. Acestea pot fi deja cumpărate cu 10 lei pachetul. Contrabanda cu țigări va ajunge din nou la 40% și îi va costa pe contribuabilii români, fumători și nefumători deopotrivă, 4,6 miliarde de lei pe an”, arată compania.
Producătorul mai precizează că, în următorii 5 ani, o piață neagră de 50% ar costa România mai mult de 32,4 miliarde de lei în taxe neîncasate, echivalentul a 5.000 de lei pentru fiecare familie din țară.