Nu există alimente-minune care să alunge efectiv stresul. Cu toate acestea, este bine de știut că trebuie să avem grijă față de unele aspecte atunci când suntem tensionați.
Atenție și la modificările comportamentului alimentar! În jur de 60% din persoanele stresate au tendința de a mânca mai mult. La alții, stresul este însoțit de pierderea apetitului, ceea cea poate duce la malnutriție.
Ce vitamine și minerale să nu-ți lipsească
Este bine să avem grijă ca din hrană să nu ne lipsească vitaminele și mineralele necesare pentru susținerea imunității, care este mai slăbită de stres.
Vitamina A
Dincolo de beneficiile în ceea ce privește menținerea sănătății pielii și a unghiilor, vitamina A crește rezistența în fața infecțiilor. Surse de vitamina A: ulei de pește, ficat de vită, de porc, lactate, gălbenuș, morcov, spanac, broccoli, caise, citrice.
Vitaminele din complexul B joacă un rol important pentru buna funcționare a sistemului nervos și pentru producția neurotransmițătorilor. De asemenea, ajută la sinteza serotoninei, al cărei deficit poate duce la depresie, iritabilitate, nervozitate și al cărei nivel poate fi scăzut în perioadele de stres. Surse de vitamine din complexul B: carne, ciuperci, fasole, pește, cereale integrale, drojdie de bere, linte, banane.
Citeşte şi Sfaturi utile în orice moment: Exerciţii care te scapă de stres
Vitamina C
Stresul ne „fură” din vitamina C, implicit, imunitatea va fi mai slăbită, lucru ce implică un risc mai mare de infecții. Surse de vitamina C: citricele, pătrunjelul, ardeiul gras, cătina, varza.
Magneziul este implicat în funcționarea celulei nervoase, fiind un mineral indispensabil pentru cei stresați. Surse de magneziu: fasolea, carnea, ouăle, lactatele, bananele.
Calciul este implicat nu numai în sănătatea oaselor, ci și în echilibrarea sistemului nervos. Surse de calciu: lapte, iaurt, brânză, semințe de susan.
Potasiul joacă un rol important în menținerea sănătății inimii, fiind, de asemenea, implicat și în activitatea sistemului nervos. Stările de nervozitate, insomnia și depresia pot fi puse pe seama carenței acestui mineral. Surse de potasiu: fasole, smochine, banane.
Mizează pe cereale integrale și pește
Cerealele integrale (ovăzul, orzul, hrișca) conțin vitaminele E (cu acțiune antioxidantă), B1, B2, B5, B6, B9 (necesare pentru piele, mușchi, creier), magneziu (esențial pentru funcționarea sistemului nervos și muscular și pentru reducerea stresului), seleniu și zinc (valoroase pentru imunitate) și fier (combate oboseala).
La rândul lui, peștele gras (somon, ton, macrou) este bogat în acizi grași Omega-3 și fosfor (protectori ai sistemului nervos), precum și în vitaminele B5, B9 și B12, eficiente contra stresului și oboselii.
De evitat!
În episoadele în care suntem stresați este bine să consumăm cu moderație sau chiar să evităm: dulciurile concentrate, cafeaua, prăjelile, alcoolul, mezelurile, cerealele rafinate și grăsimile.Ciocolata, bună pentru starea de spirit
Câteva dintre ingredientele ciocolatei au efecte pozitive asupra moralului și probabil că știi acest lucru. Ciocolata este sursă de magneziu, ale cărei efecte antistres sunt cunoscute. De asemenea, conține triptofan, un aminoacid necesar pentru producerea serotoninei, hormon al bunei dispoziții.