„Comunitatea oamenilor de afaceri din România ar putea să cumpere o statuie ca să nu se recurgă la buzunarele oamenilor săraci. (…) Ar fi un un gest de respect al oamenilor bogați din această țară față de istoria României”, a precizat Adrian Vasilescu, citat de Agerpres.
În opinia sa, pentru cumpărarea de către statul român a statuii există două soluții, una ca toți cei care achită impozite să plătească, inclusiv oamenii săraci, sau doar cei bogați. Referitor la ideea ca oamenii săraci să fie obligați să dea bani în acest scop, Vasilescu susține că, „având în vedere istoria recentă a României, ar fi o soluție jenantă și o soluție de ultimă instanță”.
Potrivit oficialului BNR, a doua soluție ar fi să plătească oamenii bogați din România. „Am fost întrebat când s-ar putea lua o astfel de decizie, și am spus chiar și în ultima clipă. Până la 1 octombrie am impresia că încă se mai poate face ceva ca să nu se recurgă la gesturi de ultimă instanță: să obligăm oamenii săraci din această țară să scoată bani din buzunar să cumpere o statuie”, a subliniat Vasilescu.
El a reamintit faptul că fondatorul Băncii Naționale a României, omul de afaceri Eugeniu Carada, a finanțat din banii proprii Războiul de Independență al României din anii 1877 — 1878.
„Întemeietorul BNR, Eugeniu Carada, un om de afaceri prosper al vremii, a susținut din propriul buzunar, nu cumpărarea unei statui, ci un război. Poate puțini oameni știu că Războiul de Independență al României din anii 1877 — 1878 a fost finanțat prin eforturile unui om de afaceri, pentru că țara a fost la un moment dat sugrumată și nu mai putea susține războiul. Acest om de afaceri a susținut un război, nu a cumpărat o statuie”, a mai spus Vasilescu.