Ajutor pentru apicultorii din România. Suma va acoperi o parte din pierderile de producţie

Apicultorii vor primi un ajutor de minimis de 15 lei pe familia de albine, suma urmând să acopere o parte pierderile de producție înregistrate în acest an din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, a declarat, vineri, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, la Târgul Național al Mierii.
Filip Stan
09 sept. 2016, 16:35
Ajutor pentru apicultorii din România. Suma va acoperi o parte din pierderile de producţie

„Acest ajutor de minimis de 15 lei pe familia de albine promis de Ministerul Agriculturii ne va ajuta să ne putem păstra numărul de familii de albine și pentru a le putea hrăni deoarece am fost afectați la principalele culesuri, la rapiță, salcâm și floarea soarelui. Avem promisiunea că săptămâna viitoare va ieși o Hotărâre de Guvern privind ajutorul de 15 lei pe familia de albine, în condițiile în care noi am cheltuit anul acesta în jur de 250 de lei pe familie. E un lucru înțelept că ministerul a găsit înțelegerea de a ne spijini, chiar dacă nu ne putem acoperi cheltuielile pe care le-am făcut, este un semnal că apicultura este recunoscută și avem un sprijin din partea statului român”, a spus Fetea.

Acesta a precizat că în 2016 costurile pentru susținerea unei familii de albine au crescut cu 50 — 60 de lei pentru acordarea suplimentelor de hrană.

„Din calculele noastre, în fiecare an noi cheltuim în medie pe o familie de albine în jur de 200 de lei, și aici intră schimbul ramelor, mătcilor, fagurelui, tratamente și nu vorbim de munca noastră pe care nu o cuantificăm niciodată. În schimb, anul acesta am cheltuit 250 de lei, chiar 260 de lei, în medie. Aceste sume în plus au apărut în condițiile în care am fost obligați să dăm hrană albinelor, siropuri, dar din păcate nu recuperăm prin producția realizată decât 40-45%. Primim acești 15 lei și asta înseamnă că mai recuperăm până la 50 — 55%. Din păcate noi depindem mult de natură, pentru că albina nu poate să iasă la zbor pe vânt, pe frig și ploaie și să mai facă și producție. Din ceea ce am observat, totul se întâmplă ciclic: din trei ani avem unul bun sau bunicel și doi nu din punct de vedere al producției”, a explicat șeful ACA, potrivit Agerpres.

ACA este cea mai reprezentativă asociație profesională la nivel național cu 21.000 de apicultori înregistrați în 2015, în timp ce România numără la nivel național în jur de 35 — 37.000 de apicultori și în jur de 300 de forme asociative.

„E bine că există mai multe forme asociative în sector, dar ar trebui să ținem mult mai aproape pentru că atunci când mergem la minister vorbim fiecare pe limba lui și nu ajungem la nicio o concluzie. Din păcate, noi formele asociative nu am putut fi niciodată de comun acord pentru a susține un punct comun de vedere, doar în binele apiculturii, nu în al unei asociații”, a mai spus Fetea.

Bucureștenii sunt așteptați în acest weekend la ediția de toamnă a Târgului Național al Mierii, eveniment organizat de Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) pe platforma apicolă Băneasa.

Cei peste 100 de expozanți vor fi prezenți cu miere, produse apicole obținute direct din stupină precum și cu suplimente nutritive, medicamente, cosmetice etc. Organizatorii susțin că prețurile sunt similarea cu cele din ediția de primăvară din acest an dar și față de cea din toamna anului trecut.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine.

ACA este o asociație înființată în 1958, singura cu acoperire națională, care are 40 de filiale județene și societăți comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele și materialul genetic necesar.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Plantele care țin căpușele la distanță. E recomandat să le pui în curte sau grădină
Capital.ro
S-a stins cea mai mare și cunoscută actriță. Toți românii au iubit-o: Ne va lipsi...
Playtech.ro
Locuri de picnic de lângă Bucureşti. Aici te poţi relaxa şi bucura de natură pe 1 Mai
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Te închizi în casă și nu ieși toată luna mai. Ai și de ce!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Ce zone din România vor rămâne fără electricitate în următoarele zile. Lista județelor în care vor fi întreruperi de curent
Cancan.ro
Piedone a intrat într-un hotel de 3 stele de pe litoral. Ce a găsut șeful ANPC pe pat, în cameră
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu, Judecătorii au hotărât azi, 30 aprilie. Ce se întâmplă cu fostul candidat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Doar radeți untul… Puțini cunosc acest secret… Foarte ușor și gustos…
MediaFlux
Rolul esențial pe care îl poate avea România în încheierea războiului din Ucraina
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri