Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind aprobarea Programului naţional de acordare a unui supliment alimentar sub forma unui pachet alimentar sau a unei mese calde pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat, publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei, precum şi proiectul vizând decontarea navetei elevilor ar putea fi aprobate în următoarea şedinţă a Executivului, a declarat, pentru News.ro, prof. Monica-Cristina Anisie, secretar de stat în MENCS, precizând că este nevoie şi de susţinerea autorităţilor locale pentru aplicarea lor.
„Ministerul Educaţiei nu a fost abilitat pentru iniţierea Ordonanţei de Urgenţă pentru aprobarea acestui proiect privind acordarea unei mese calde elevilor în şcolile-pilot. Proiectul a fost realizat de Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Finanţelor. Din păcate, acestui proiect i s-au opus exact aceia pe care noi am contat cel mai mult în susţinerea lui, respectiv reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. După ce am avut numeroase discuţii cu prefecţii, lucrurile au fost lămurite. Aşa că sperăm în susţinerea acţiunilor noastre privind acordarea unei mese calde elevilor în şcolile-pilot şi plata navetei elevilor de către primării”, a explicat secretarul de stat.
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, spunea că numărul şcolilor pilot din proiectul privind acordarea unei mese calde calde a fost extins de la 22 la 50 şi că programul ar intra în vigoare odată cu începerea noului an şcolar.
Dumitru a mai spus că proiectul de ordonanţă ce va permite decontarea navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu este foarte avansat.
„Sperăm ca în luna septembrie să fie aprobat de Guvern. În momentul de faţă, analiza este efectuată împreună cu Cancelaria premierului, Ministerul Transporturilor si Ministerul Dezvoltării. Potrivit datelor pe care le avem, este vorba despre 125.000 de elevi care au beneficiat de bani de navetă în anul şcolar 2015-2016. Ministerul a plătit şapte milioane de lei, dar ca să putem acoperi toţi banii de navetă este nevoie de 18 milioane de lei. Motivaţia principală pentru faptul că susţinem această ordonanţă este nevoia de intervenţie pentru a reduce abandonul şcolar, care este îngrijorător mai ales în mediul rural sau în zone defavorizate economic şi social. E absolut necesar să susţinem orice măsură de a avea aceşti tineri la şcoală, de a rămâne cât mai mult timp în sistemul de educaţie”, afirma ministrul.
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Monica Anisie, a explicat, pe 1 septembrie, într-o conferinţă de presă, că proiectul-pilot privind acordarea unei mese calde pentru elevi este unul de „alimentaţie sănătoasă”.
Monica Anisie a precizat că „în ceea ce priveşte selecţia şcolilor” reprezentanţii ministerului s-au „consultat cu inspectoratele şcolare” şi că „în mare parte au fost propuse şcoli din zonele defavorizate, dar care au un spaţiu unde se poate servi masa, şcoli care au cantine, şcoli care au în apropiere o cantină de la care se poate aduce mâncare în regim de catering”.
Secretarul de stat a precizat că proiectul-pilot ar urma să înlocuiască programul „Cornul şi laptele”, „care nu mai este actual”.
Potrivit propunerii, începând din anul şcolar 2016 – 2017 se acordă gratuit elevilor din învăţământul primar şi gimnazial un supliment alimentar sub forma unui pachet alimentar sau a unei mese calde pe zi în perioada desfăşurii activităţii didactice. Valoarea-limită a pachetului alimentar sau a mesei calde este de şapte lei pe zi pentru fiecare beneficiar. Suma cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora. Suma alocată va fi actualizată periodic, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor, se arată în proiectul de act normativ.
Documentul mai prevede că, la cererea motivată a părinţilor, elevii care, din considerente de natură medicală, culturală ori religioasă nu pot beneficia de pachetul alimentar sau masa calda vor primi produse alimentare adecvate, în limita unei valori zilnice de şapte lei.
Proiectul-pilot va fi derulat un an şcolar, iar la finalul acestei perioade va fi făcută o analiză în urma căreia Guvernul va decide oportunitatea extinderii acestui program la nivel naţional.
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, amintea acest program, dar şi decontarea navetei pentru elevi printre noutăţile importante ale noului an şcolar.
„Sunt noutăţi semnificative, şi punctez doar câteva: manuale şcolare gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, decontul navetei elevilor, un proiect de asigurare a unei mese calde care urmează să fie pilotat în 50 de şcoli (…)”, afirma Dumitru.
Reprezentaţii unora dintre şcolile unde elevii ar urma să primească o masă caldă spun că nu li s-au dat informaţii despre program şi nici nu au posibilitatea de a le da copiilor hrană caldă, fie pentru că nu au spaţiul necesar, fie că nu au angajaţi destui sau bani.
Directorul Liceului Pedagogic „Carmen Sylva”, Cornel Petroman, a declarat că pentru punerea în aplicare a programului este necesar să fie suplimentat personalul şi să fie făcute investiţii, inclusiv un buget pentru costul mâncării, iar unitatea de învăţământ nu dispune de bani în acest sens.
„Îmi trebuie personal în plus, buget pentru costul mâncării, că nu am eu să le dau din buzunar, îmi trebuie veselă, extinderea sălii de mese. Avem bucătărie proprie care poate asigura masa pentru cel mult 300 de persoane, capacitatea fiind de 68 de persoane pe serie, dar aceasta va trebui extinsă. De asemenea, se impune un traseu al alimentelor şi al mâncării gătite (…) Nu ştiu cum văd cei din Guvern realizarea practică a programului. Proiectul a fost publicat în presă şi atât, noi nu avem nicio reglementare, nu avem buget, cum să se aplice? Ar fi minunat să se aplice, dar nu sunt posibilităţi, nu avem condiţii”, a explicat Cornel Petroman.
La rândul său, Sofia Mladin, directoarea Şcolii Gimnaziale „Ilarion Felea” din Arad, unde învaţă 450 de copii, majoritatea romi sau proveniţi din familii defavorizate, a declarat pentru News.ro că a aflat de pe site-ul Ministerului Educaţiei că unitatea a fost inclusă în program, dar alte informaţii despre modul de aplicare nu a primit de la autorităţile centrale sau judeţene, deşi a consultat şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. Ea spune că „acest program este aproape imposibil de aplicat” în şcoala pe care o conduce, în condiţiile în care nu există spaţii de servit masa.
O altă unitate inclusă în proiect este Liceul Teoretic „Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc, unde învaţă 338 de elevi. Directorul liceului, Stana Mănăsoi, a declarat corespondentului News.ro că cei mai mulţi elevi provin din familii defavorizate, iar mai mult de jumătate dintre copiii care învaţă acolo, aduşi din întreaga ţară la Casa de copii „Sfântul Iosif” din localitate şi îngrijiţi doar din donaţii de către 12 măicuţe greco-catolice din congregaţia „Inimi Neprihănite”, sunt foarte de săraci, orfani de unul sau de ambii părinţi.
Conducerea liceului susţine că proiectul este viabil, dar cu „pachet alimentar diversificat periodic”, neexistând condiţii pentru varianta „masă caldă”, întrucât unitatea nu dispune de o cantină proprie, de un spaţiu în care să se poată lua masa şi nici de fonduri pentru amenajarea unuia până la începutul anului. De altfel, şcoala nu are nici buget pentru costul mâncării.