Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de organizatorii TIFF, spectatorii au ocazia să vadă, în premieră absolută, noul film regizat de Florin Piersic, „Killing Time”, o parodie a filmelor noir cu asasini plătiţi, „Şi caii sunt verzi pe pereţi”, de Dan Chişu, o tragicomedie despre iluzia îmbogăţirii peste noapte, „Trei zile până la Crăciun” (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu), docu-drama lui Radu Gabrea despre sfârşitul Ceauşeştilor, sau „Despre oameni şi melci”, în regila lui Tudor Giurgiu.
Patru dintre cele mai recente producţii vor concura, la rândul lor, în secţiunea dedicată filmului autohton: „Crulic – drumul spre dincolo” (regia Anca Damian), „Toată lumea din familia noastră” (regia Radu Jude), „Undeva la Palilula” (regia Silviu Purcărete) şi „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (regia Adrian Sitaru).
Filmul lui Adrian Sitaru va avea parte de o proiecţie specială pentru persoanele cu dizabilităţi la Cinematograful Mărăşti, la ora 18.00.
În cadrul Zilelor Filmului Românesc vor fi prezentate şi documentare: „8 martie” (regia Alexandru Belc), despre Ziua Femeii în România comunistă, care va rula în premieră, „Păcătoasa Teodora”, de Anca Hirte, „Un gând, un vis, Doyle… şi-un pix”, de Bogdan Ilie-Micuiar, iar Ivana Mladenović prezintă povestea a trei foşti deţinuţi tineri după eliberare în „Turn Off the Lights”.
Joi, de la 21.30, filmul Ivanei Mladenović va avea parte de o extra-proiecţie în spaţiul TIFF Art (Muzeul de Artă Cluj), urmată de un concert susţinut de Karpov not Kasparov.
În cadrul evenimentului, dar în afara competiţiei, va testa reacţia publicului primul film interactiv din România: „Kiddo”, în regia lui Millo Simulov. Cei din sală vor putea decide soarta protagoniştilor în momente-cheie ale acţiunii, din variantele oferite de realizatori, sâmbătă, la 16.15, la Cinematograful Victoria.
Direct de la Cannes, din Semaine de la Critique, va veni la Cluj şi scurtmetrajul regizorului stabilit la Stockholm, Ştefan Constantinescu – „Family Dinner”.
Tot în cadrul Zilelor Filmului Românesc, la TIFF Lounge, de la 15.45, va avea loc dezbaterea Festivalul Filmului Românesc de la New York, iniţiată de Institutul Cultural Român de la New York şi organizată în parteneriat cu Film Society of Lincoln Center şi în colaborare cu TIFF – care în decembrie 2012 va ajunge la cea de-a şaptea ediţie.
Discuţia va fi moderată de Corina Şuteu, directorul ICRNY şi al Festivalului Filmului Românesc de la New York, şi de Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF şi al Festivalului Filmului Românesc de la New York.
Dezbaterea va fi precedată, de la 15.15, de lansarea noului număr în limba engleză al ediţiei speciale AperiTIFF, publicată de TIFF în colaborare cu ICR New York.
Joi este şi Ziua HBO la TIFF. Partenerul tradiţional al festivalului aduce la TIFF cinci documentare originale şi miniseria premiată cu cinci premii Emmy şi un Glob de Aur „Mildred Pierce” şi oferă, ca şi în ediţiile precedente, secţiunile „3×3” şi „Ce se întâmplă, documentarule?”.
Proiecţia-maraton a serialului multipremiat „Mildred Pierce” (regia Todd Haynes), programată joi, la ora 10.00, la Cinematograful Arta, este unul dintre highlight-urile ediţiei.
Celelalte producţii originale pe care HBO le oferă spectatorilor TIFF sunt „Raiul şi iadul” (regia David Čálek, Cehia), „Dumnezeu a creat sexul” (regia Konrad Szołajski, Polonia), „Între două lumi” (Viktor Oszkár Nagy, Ungaria), „Vorbitor” (regia Radu Muntean şi Alexandru Baciu), şi „Doina groparilor” (regia Pavel Cuzuioc).
Totodată, în cadrul Galei de închidere care va avea loc sâmbătă vor fi anunţaţi câştigătorii Concursului Naţional de Scenarii iniţiat de HBO România şi organizat în parteneriat cu TIFF.