El a precizat că, din totalul celor 2.400, sunt înscriși la nivelul primar 800 de deținuți, la gimnazial — 1.000, iar la programul „A doua șansă” — 600, restul fiind înscriși la liceal și tehnologic, post-liceal și universitar și la școli de arte și meserii.
„La începutul anului școlar, în toate unitățile unde se organizează cursuri școlare au loc festivități de deschidere a anului școlar. La acestea participă toți deținuții care urmează să fie integrați în procesul de învățământ în anul care urmează, profesorii care sunt desemnați de unitățile de învățământ pentru a preda la cursuri, precum și conducerea unităților penitenciare respective”, a afirmat Daniel Barbu, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, cursurile se desfășoară în unitățile penitenciare cu profesori din cadrul sistemului public de învățământ.
„Pentru asigurarea resurselor materiale necesare activităților de reintegrare socială este alocat un articol bugetar, acesta este previzionat în anul anterior și acoperă și cheltuielile necesare minimului de rechizite pentru un debut de an școlar, în speță caiet, creion, creioane colorate. Manualele sunt asigurate de școlile care funcționează sub egida Ministerului Educației, în baza protocoalelor de colaborare. Toate cadrele didactice sunt ale Ministerului Educației și trunchiul comun este similar cu cel din învățământul de masă”, a afirmat Barbu.
El a precizat că singurul cost este pentru cei care doresc să frecventeze învățământul universitar. Barbu a spus că este vorba despre costurile de transport și școlarizare.
Purtătorul de cuvânt al ANP a precizat că pe diploma pe care o vor obține deținuții pentru finalizarea cursurilor școlare este trecută instituția de învățământ care a furnizat cursurile. Luni se aflau în detenție 27.753 de persoane.