Ministrul Mediului, despre poluarea din Bucureşti: Suntem într-o situaţie de pre-infringement. Riscăm amendă de 1,7 mil.euro

Bucureștiul are probleme grave de mediu pe care Primăria Generală a Capitalei trebuie să le rezolve, pentru că are pârghiile necesare și responsabilitatea să o facă, dar doamna primar general, Gabriela Firea, evită dialogul cu Ministerul Mediului din considerente pe care nu le înțeleg, a declarat, marți, pentru AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer. Una din cele mai grave probleme este cea a poluării Capitalei, din cauza căreia România este într-o situaţie de pre-infringement cu Comisia Europeană şi riscă să fie amendată cu 1,7 milioane euro. 
Alina Costache
13 sept. 2016, 15:51
Ministrul Mediului, despre poluarea din Bucureşti: Suntem într-o situaţie de pre-infringement. Riscăm amendă de 1,7 mil.euro

‘Aveam o întâlnire stabilită în această dimineață cu doamna primar general, iar dânsa nu a venit. În afară de lipsa de politețe elementară de a anunța că nu mai poate veni, nu înțeleg de ce a evitat această întâlnire. Am programat întâlnirea de acum câteva săptămâni pentru astăzi tocmai pentru că am încercat să acomodez agenda dânsei. Eu o invitasem la o discuție strict tehnică, strict instituțională, pe problemele foarte grave cu care se confruntă Capitala în ceea ce privește calitatea mediului și poluarea, și pe care dânsa, ca primar general, are responsabilitatea să le rezolve. Nu știu ce s-a întâmplat, se pare ca doamna Firea s-a pierdut cu firea…’, a afirmat Pașca Palmer.

Potrivit ministrului, una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Capitala este legată de calitatea aerului pentru care România este în procedură de pre-infringement, iar Comisia Europeană (CE) așteaptă un răspuns din partea autorităților.

‘O să vă enumăr pe scurt aceste probleme. Cea mai gravă problemă în clipa de față este problema calității aerului și a faptului că suntem într-o situație de pre-infringement cu Comisia Europeană. Normele de poluare a aerului, în special pentru pulberi în suspensie, PM10, sunt depășite. Comisia Europeană ne-a trimis scrisoarea care ne pune într-o situație precontencioasă și Primăria avea obligația de a elabora un Plan Integrat de Calitate a Aerului, care ne poate scoate din situația de infringement. Ori, eu înțeleg că toate studiile de fezabilitate pentru acest Plan sunt terminate de doi ani, iar planul nu este încă făcut. A intra într-o situație de infringement costă România și practic toți cetățenii, în prima fază aproape 1,7 milioane de euro, ca amendă, iar ulterior până la 120.000 de euro pe zi, până se rezolvă situația. Nu cred că este fair-play ca toți cetățenii României să aibă de suportat această consecință pentru faptul că Bucureștiul nu și-a făcut treaba’, a explicat ministrul Mediului.

CITEŞTE ŞI Campanie inedită a Poliţiei Române: „Împarte maşina cu un coleg”. Care sunt cele mai poluate zile din săptămână VIDEO

Pașca Palmer a amintit faptul că, în urmă cu ceva timp, a avut o întâlnire cu primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, pe care l-a atenționat în legătură cu acest subiect.

‘Am primit atunci toate asigurările că se fac pași înainte și înțeleg că a existat o scrisoare din partea Primăriei pentru Comisia Europeană în care s-a înaintat un termen de rezolvare a problemei iulie 2016. Suntem în septembrie și tocmai din acest motiv am insistat să am această întâlnire cu doamna primar general Gabriela Firea. Am considerat că este bine ca dânsa să știe că acestea sunt niște priorități’, a spus ministrul Mediului.

Pe de altă parte, oficialul a adus în discuție problema lipsei rețelei de biciclete din București, pentru care Ministerului Mediului a alocat, încă din anul 2014, suma de 10 milioane de euro și din care Primăria Generală nu a cheltuit niciun ban.

‘Ministerul Mediului a alocat, încă din 2014, 10 milioane de euro Primăriei Generale pentru a face piste de biciclete. Din acești bani se puteau face 100 de kilometri de piste pentru biciclete în București. Asta înseamnă jumătate din necesarul care a fost identificat prin planul de mobilitate urbană. În acest sens, eu vreau să știu foarte clar de la doamna primar dacă are de gând să cheltuie acești bani, pentru că altfel sunt bani pe care noi îi putem aloca pentru alte proiecte de mediu. Banii sunt în contul ministerului și alocați special pentru acest subiect, iar Primăria trebuie pur și simplu să înceapă să execute aceste lucrări. Și eu vreau ca execuția bugetară a ministerului să fie foarte bună, ori dacă banii aceștia stau aici alocați de doi ani și nu sunt cheltuiți, măcar Primăria să ne spună ca nu mai are de gând să-i folosească, îi realocăm pentru altcineva, entru alte primării din țară mult mai interesate de modernizarea orașelor și confortul cetățenilor’, a precizat Cristiana Pașca Palmer.

Totodată, ministrul Mediului a menționat că o altă problemă ce trebuie rezolvată la nivelul Bucureștiului se referă la situația managementului deșeurilor.

‘Autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a crea infrastructura necesară pentru colectarea selectivă a deșeurilor. România este într-o situație foarte proastă față de alte state europene, în ceea ce privește managementului deșeurilor. Avem niște ținte de țară și suntem departe de le îndeplini. Aici este nevoie de un efort accelerat din partea autorităților locale. La nivelul Bucureștiului, din păcate, lucrurile stau foarte prost. 99% dintre deșeuri ajung la groapa de gunoi. Comisia Europeană a adoptat deja pachetul de economie circulară și astfel Uniunea Europeană se îndreaptă către o direcție în care deșeul este folosit ca resursă, ca materie primă secundară. Acesta trebuie colectat separat pentru a putea fi valorificat. Toate acestea țin de niște lucruri simple pe care le poate face Primăria și de aceea voiam să vorbesc cu doamna primar cum vede dânsa lucrurile astea și ce idei am putea să le sugerăm’, a subliniat ministrul Mediului.

Pașca Palmer a susținut că Primăria Generală a Capitalei ar avea în plan construirea unui incinerator lângă București, dar inițiativa nu reprezintă ‘o soluție principală de rezolvare a problemei deșeurilor, dimpotrivă’.

În viziunea ministrului Mediului, România trebuie să se îndrepte spre măsuri care să crească gradul de colectare selectivă, să încurajeze reciclarea, eco-designul și ‘nu să stăm liniștiți că dacă avem deșeuri le băgăm într-un incinerator’.

‘Construind un incinerator de o capacitate foarte mare, ca să justifici o astfel de investiție, trebuie să-l alimentezi tot timpul cu deșeuri. Dacă nu ai deșeu suficient în România, vei fi nevoit să le imporți și din alte țări, iar noi tocmai asta încercăm să evităm — nu vreau ca România să devină o ‘piață de desfacere’ pentru gunoiul din alte țări și nici groapa de gunoi a Europei’, a menționat Cristiana Pașca Palmer.

În consecință, ministrul Mediului a subliniat faptul că îi solicită primarului general al Capitalei să înainteze spre aprobare Consiliului General Planul Integrat de Calitate a Aerului, să precizeze oficial intenția de a mai utiliza sau nu fondurile puse la dispoziție pentru construcția pistelor de biciclete, precum și convocarea în scurt timp a primarilor de sector pentru startul în colectarea selectivă la nivelul Bucureștiului.

În replică, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, într-o declarație pentru AGEPRES, că a solicitat o reprogramare a întâlnirii pentru marți, 20 septembrie, însă nu a primit niciun răspuns.

„Am rugat-o pe doamna ministru să vină la Primărie, deoarece apăruseră câteva întâlniri urgente, legate de problema stringentă Radet — Elcen — Distrigaz Sud, plus o întâlnire cu reprezentanți ai unor organisme internaționale. Doamna ministru ne-a transmis că nu poate veni la Primărie. I-am transmis o solicitare de reprogramare a întâlnirii pentru marți, 20 septembrie, ora 10:00. Nu am primit încă răspuns sau confirmare”, a precizat Firea.

De asemenea, edilul Capitalei a susținut că, în cadrul întâlnirii cu reprezentații Ministerului Mediului, și-ar dori să discute și despre problema gestiunii deșeurilor în Municipiul București, precum și intenția Primăriei de a prelua custodia Ariei Naturale Protejate „Lacul Văcărești”.

„Proiectul privind pistele de bicicliști în Capitală este în desfășurare și vom prezenta în cadrul întâlnirii cu echipa Ministerului Mediului tema acestui proiect. În privința alimentării cu apă și canalizare, suntem în desfășurare cu proiectele finanțate din fonduri UE, iar în legătură cu poluarea, Planul de calitate a aerului va fi pus în dezbatere publică în două săptămâni. În nici trei luni de mandat, am recuperat cât a fost posibil din întârzierea acestor proiecte. Am mai fi dorit să discutăm cu reprezentații Ministerului Mediului despre problema gestiunii deșeurilor în Municipiul București, intenția Primăriei de a prelua custodia Ariei Naturale Protejate „Lacul Văcărești”, a precizat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat finalul. Mesaj pentru toată România: După 35 de ani (VIDEO)
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Doliu la Hollywood. Un actor din Workaholics a murit
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai cunoscuți artiști din lume. A fost un deschizător de drumuri
StirileBZI
Anunţ important pentru 4,6 milioane de pensionari! A fost o majorare de 6,4%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Volumul creditelor ipotecare s-a dublat din cauza interesului pentru periferii
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!