Proiectul de lege a fost adoptat în pofida opoziției Guvernului, care a transmis că nu susține aceste modificări aduse Codului Fiscal.
Executivul a arătat că reducerea la 9% a cotei TVA aplicabile pentru serviciile de canalizare, livrarea de energie termică, de electricitate, de gaze naturale, serviciul public de salubrizare a localităților este permisă de acquis-ul comunitar în materie, fiind însă necesară, în prealabil, consultarea Comitetului de TVA al Uniunii Europene.
Senatorii au argumentat, în expunerea de motive a proiectului, că măsura va conduce la reducerea valorii facturilor legate de cheltuielile cu utilitățile și la achitarea la timp a facturilor, precum și la prevenirea acumulării de datorii pe lanțul furnizorilor. În schimb, Guvernul arată că această reducere va conduce la un impact negativ asupra încasărilor bugetare estimat la 1,1 miliarde de lei anul viitor.
Proiectul de lege majorarează totodată plafonul cheltuielilor de sponsorizare, mecenat, precum și pentru acordarea de burse private, de la 5% la 10% din baza de calcul.
O altă prevedere acordă dreptul contribuabililor de a dispune asupra unor sume reprezentând până la 4%, față de doar 2%, din impozitul stabilit pentru susținerea fumizorilor privați de servicii sociale, inclusiv unități culte sau persoane fizice. Detalii, pe profit.ro.