Un purtător de cuvânt al Parchetului federal a declarat pentru AFP că o percheziție a avut într-adevăr loc în noaptea de duminică spre luni la Laeken, lângă Bruxelles, în cadrul unei „anchete privind terorismul” și că aceasta viza „o persoană care s-ar afla în Siria sau ar fi revenit de acolo”, însă fără a preciza dacă ea îl viza pe Oussama Atar.
Această percheziție nu a dus la nicio arestare și niciun fel de arme sau explozivi nu au fost descoperite la fața locului, a adăugat purtătorul de cuvânt, refuzând să facă orice alt comentariu.
Potrivit La Derniere Heure, operațiunea efectuată de „zeci de polițiști” s-a desfășurat în jurul orei 04:00 dimineața, la domiciliul surorii lui Oussama Atar, Asma, și a mamei lor, Malika Benhattal. Ambele au fost deja arestate pentru o scurtă perioadă, în timpul unui val precedent de percheziții, în 12 august.
Oussama Atar, un belgiano-marocan de 32 de ani, este unul dintre oamenii „cei mai căutați din Belgia și chiar din Europa”, a afirmat la acea dată o sursă apropiată dosarului.
Anchetatorii îl suspectează pe Oussama Atar, cu prezumții „foarte puternice”, că are legătură cu atentatele din 22 martie de la Bruxelles, în timpul cărora verii săi Ibrahim și Khalid El Bakraoui s-au aruncat în aer, împreună cu un al treilea kamikaze, omorând 32 de persoane, potrivit acestei surse apropiate dosarului. Cinci zile mai târziu, fratele său Yassine a fost arestat împreună cu alți doi bărbați în cadrul unei „operațiuni judiciare antiteroriste”.
Citeşte şi Informaţie şocantă: Teroristul Mohamed Abrini, SUPERINFORMATOR al poliţiei britanice
Oussama Atar este de asemenea vărul fraților Moustapha și Jawad Benhattal, arestați în 18 iunie pentru „tentativă de asasinat într-un context terorist” și suspectați, potrivit presei belgiene, că doreau să comită un atentat cu un complice, fie în timpul unei retransmiteri publice a meciului Belgia-Irlanda din cadrul Campionatului European de fotbal, fie pe o arteră comercială din Bruxelles.
Oussama Atar a fost arestat în februarie 2005 la Ramadi, Irak, care pe atunci era unul dintre bastioanele insurecției jihadiste și al organizației care va deveni ulterior Stat Islamic. Închis în mai multe închisori din Irak, printre care faimoasa Abou Ghraib, el s-a întors în Belgia în septembrie 2012, după ce a fost eliberat.