Cum te pregăteşti ca să ai CELE MAI BUNE REZULTATE LA BAC 2012

Elevii de clasa a XII-a au intrat în focul examenului de Bacalaureat. Pentru că nu toţi copiii îşi pot stăpâni emoţiile în mod natural, RTV.NET a cerut câteva sfaturi unui psiholog şi unui nutriţionist despre cum ar trebui să se pregătescă liceenii pentru a face faţă cu SUCCES examenului de maturitate.
Ileana Popescu
08 iun. 2012, 05:25
Cum te pregăteşti ca să ai CELE MAI BUNE REZULTATE LA BAC 2012

Toată materia a fost învăţată, ba mai mult, aţi avut timp şi de o recapitulare ca la carte, însă, de multe, ori, pregătirea pentru examen nu este completă fără una psihică.

Recomandările psihologului

Aveţi emoţii, iar acest lucru este absolut firesc, pentru că ele vă dau adrenalină şi energie.

„Orice emoţii pozitive sau negative nu au neapărat o influenţă negativă. Emoţiile sunt absolut normale în aceste situaţii. Dacă nu ar fi ele, s-ar instala o stare de indiferenţă, care nu aduce niciun fel de mobilizare. Emoţiile sunt foarte constructive în această situaţie, însă, pentru un adolescent, diferenţele sunt foarte fine, între a reuşi să-şi canalizeze energiile în mod constructiv şi a se lăsa dominat de ele. De cele mai multe ori, ele sunt mobilizatoare şi automat, nu pot aduce decât energie, adrenalină, focus mai puternic, reactualizare de memorie”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, psihologul Alina Plăişeanu.

Nu uitaţi să vă relaxaţi înainte de examen. „Este de dorit ca elevul să facă orice altceva care nu ţine de examen. Orice îi face plăcere. E bine ca relaxarea să vină cu ceva ce lui chiar îi place foarte mult să facă”, a mai spus specialistul.  

La fel de importantă este detaşarea de ceea ce urmează să se întâmple. „Adolescentul să se gândească că dacă tot a fost ţinut în priză mult timp, trebuie să se desprindă şi să privească detaşat la ce se întâmplă. Să-şi spună că este un examen care trece şi că nu este un lucru extrem de grav”, a mai precizat Alina Plăişeanu.

Chiar dacă nu ei urmează să intre în febra examenelor, părinţii au un rol foarte important în pregătirea psihică a copilului. De aceea, adolescentul trebuie să fie sprijinit în a-şi lua pauze, pentru că, de regulă, părinţii îi spun insistent „învaţă, învaţă”, „trage cât mai mult pe ultima sută de metri”, „nu te opri”.

De asemenea, părinţii trebuie să îl motiveze pe adolescent spunându-i că examenul o să treacă repede, după care va avea mult timp la dispoziţie să facă ceea ce îi place.

Recomandările nutriţionistului

NU consumaţi ciocolată înainte de examene.

Pe lângă sfaturile strict legate de pregătirea psihică, elevii trebuie să respecte câteve reguli de nutriţie care îi vor ajuta să se poată concentra mai bine, să nu se simtă obosiţi, pentru a da randament maxim.

Întâi de toate, nutriţioniştii demitizează consumul de ciocolată înaintea examenelor. Este foarte răspândită credinţa că ciocolata consumată înaintea unui examen ne „anesteziază” emoţiile şi ne ţine concentraţi. Contrar acestei păreri, medicii spun că ciocolata nu face bine memoriei şi dă doar o aparentă înviorare.

„Ciocolata dă pe loc o aparentă înviorare, însă distruge memoria. Ciocolata este un fel de „foc de paie” care excită totul şi blochează memoria, raţiunea şi dă o stare de epuizare, pentru că are şi substanţe halucinogene. Decât ciocolată, mai bine fructe, care dau energie”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, nutriţionistul Virgil Stroescu.

În afară de energia pe care o dau, fructele sunt recomandate să fie mâncate zilnic datorită conţinutului de vitamine. De asemenea, verdeţurile sunt foarte bune pentru că sunt bogate în vitamina C. Cei care vor să ia suplimente de vitamine, ar trebui să ştie că nu sunt recomandate de către medici.

În loc de ciocolată sau prăjituri, se pot consuma cu toată încrederea cereale, pentru că sunt foarte săţioase şi nu conţin zahăr, care afectează activitatea creierului. Mai mult decât atât, cerealele sunt foarte bune pentru conţinutul de vitamina B.

Nici proteinele nu trebuie evitate. „Să nu neglijeze proteinele, pentru că, muncind, consumăm proteine. Cele mai bune proteine se găsesc în seminţe, sâmburi şi leguminoase. Este bine ca elevii să aibă la ei o pungă cu seminţe de floarea-soarelui, dovleac, alune, mjigdale, nuci pe care să le mănânce înainte de examene”, a explicat Virgil Stroescu.

Cărnurile şi brânzeturile grase trebuie scoase din alimentaţie, măcar în perioada examenelor, pentru că încetinesc activitatea creierului şi, implicit, procesul de învăţare.

De asemenea, nu uitaţi să faceţi mişcare, pentru că în acest fel puneţi şi sângele în mişcare. „În momentul în care elevii se simt obosiţi, neapărat trebuie să se odihnească. Dacă vor încerca să mai înveţe ceva, randamentul va fi foarte mic. Nu încercaţi să vă învioraţi cu cafea. Cafeina nu dă randament la învăţătură”, a mai spus nutriţionistul.

Apa nu trebuie să lipsească nici în zilele de examen. Este foarte bine să se bea cât mai multă apă şi sucuri naturale şi nicio picătură de alcool.

CITEŞTE ŞI:

Bacalaureat 2012. VEZI SUBIECTELE la ISTORIE şi MATEMATICĂ şi BAREMELE DE CORECTARE

Big Brother la BAC. Toate sălile vor avea camere de supraveghere VIDEO

Au început înscrierile pentru examenul de BACALAUREAT 2012

Elita Bacalaureatului din România, student în Germania la o universitate de prestigiu FOTO

Elevă de 10 la Bacalaureat, studentă cu bursă de 2.500 de lire în Marea Britanie FOTO

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București