Alina Gorghiu spune că mărirea numărului de ore lucrate de profesori este unul dintre cele 10 puncte importante pe care le atinge guvernul PNL.
„Am vrut să transmitem un alt model de guvernare, un proiect de ţară care să aibă la bază reconstrucţia României, reechilibrarea relaţiei dintre cetăţean şi stat, pentru că, din păcate, acum, statul este favorizat iar cetăţeanul este prejudiciat şi abuzat de foarte multe ori”, a spus Gorghiu.
Co-președintele PNL a adăugat că în domeniul sănătăţii sunt incluse măsuri precum Casa Medicului, cele opt spitale regionale şi dublarea în patru ani a salariilor medicilor.
În privinţa educaţiei, Gorghiu a menţionat că este nevoie de reevaluarea cadrelor didactice din România şi de mărirea normei de predare. „Aici s-ar putea să nasc uşoare controverse în spaţiul public. (…) Poate este nevoie să punem în dezbatere publică ideea de mărire a numărului de ore pe norma didactică, care este în România cea mai mică din Uniunea Europeană, la 18 ore. Dacă mărim această normă, putem să mărim şi salariile profesorilor, pe cale de consecinţă”, a precizat Alina Gorghiu.
Programul de guvernare al PNL prezintă şi un alt mod de gândire privind ajutoarele sociale, a mai spus Alina Gorghiu, menţionând că, în România, ajutoarele sociale sunt folosite pentru persoane care sunt dependente de stat.
„PSD are nevoie de acest mod de a face politică în România, de a crea dependenţă, prin ajutoarele sociale date, noi credem că cine se duce în curtea primăriei cu Mercedes-ul nu are de ce să ia ajutor social”, a explicat Gorghiu.
Propunerea Alinei Gorghiu a fost primită cu revoltă de cadrele didactice.
Senatorul Cristiana Anghel, învăţător de profesie, spune că nu este normal ca propuneri privind norma de predare să vină de la oameni care nu ştiu nimic despre învăţământul universitar.
„Doamana aceasta habar n-are de ce înseamnă învăţământ. Ca să măreşti norma de predare înseamnă să măreşti şi norma copilului. Păi ce înseamnă? Să le facem copiilor 40 de ore pe săptămână? La câte clase a predat dumneaei, să vadă cum ieşi stors de la clasă? Norma de predare e una, dar pregătirea pentru clasă o pune dumneaei? Vorbesc despre învăţământul preuniversitar oameni care habar n-au despre acest învăţământ. Doamna aceasta ar trebui să se consulte cu doamna Popa, singura din învăţământul preuniversitar de la PNL, şi să-i explice despre ce este vorba în învăţământul preuniversitar”, a declarat Cristiana Anghel la România TV.
Adrian Enache, profesor de matematică la liceu, se teme că o măsură precum cea propusă de Alina Gorghiu va duce la concedieri în învăţământ. „În primul rând eu cred că doamna Gorghiu minte. Luaţi datele oficiale şi veţi vedea că sunt ţări în care norma de predare este mai mică. În al doilea rând, noi vrem un învăţământ ca afară cu reguli ca în România. Dna Gorghiu nu spune ce salarii au profesorii în fară, cum sunt programele, cum sunt manualele şcolare. Eu m-am trezit azi dimineaţă la 5 ca să pregătesc cele 4 ore de predare pe care le am astăzi, deoarece manualele nu corespund cu programele şcolare, cu ceea ce se dă la bacalaureat şi atunci sunt obligat să îmi fac lecţiile singur. Eu sunt de acord să se mărească norma de predare, dar cu condiţia să nu mai muncesc nimic în plus. Adică să deschid manualul, să am acolo toate exerciţiile, să am un singur test, o singură notă pe semestru, cum se procedează în alte ţări. Eu corectez peste 1000 de lucrări, la 10-15 minute, plus pregătirea subiectelor, faceţi calculul şi vedeţi că ies cam 7-8-9 ore pe săptămână. Nu vor învăţa mai mult elevii, vor fi concediaţi profesori”, a explicat profesorul Enache la România TV.