Ablaţia cardiacă, soluţia pentru tulburările de ritm cardiac

Atunci când aritmia nu mai poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor, se recomandă ablația cardiacă. Îi spunem în ce constă procedura, cum se realizează și care sunt riscurile pe care le presupune intervenția.
Romania TV
14 sept. 2016, 09:00
Ablaţia cardiacă, soluţia pentru tulburările de ritm cardiac

Ablația cardiacă este o intervenție minim invazivă, care constă în cicatrizarea sau înlăturarea completă a țesutului inimii care provoacă tulburările de ritm cardiac. Operația este recomandată persoanelor mai vârstnice, precum și celor care suferă de sindromul Wolff-Parkinson-White.

Cum se realizează

Pentru ca pacientul să nu resimtă dureri în timpul intervenției, medicul îi va administra intravenos un sedativ sau se realizează o anestezie locală. Se introduce un cateter printr-o venă sau printr-o arteră până la nivelul inimii, unde se cauterizează țesutul responsabil de apariția aritmiei, cu ajutorul unei unde de radiofrecvență.

Întregul procedeu este urmărit pe un monitor. Ablația cardiacă se poate realiza și cu ajutorul unui laser, în care sunt încorporați senzori electrici. Cicatricea apărută în urma cauterizării va crea o barieră între țesutul sănătos și cel bolnav, iar semnalele electrice anormale trimise nu vor mai afecta cordul.

Citeşte şi  5 semne că inima ta nu funcţionează cum ar trebui

Procedura de recuperare

Ablația cardiacă durează între 3 și 6 ore și în timpul ei pacientul poate resimți o ușoară senzație de arsură, atunci când țesutul este cauterizat. De obicei, este necesară o zi de spitalizare, iar pacientul își poate relua activitatea în doar câteva zile. Pentru a păstra inima sănătoasă este necesară renunțarea la cafea, la alcool și la țigări, precum și menținerea unei greutăți normale.

Info

Operația de ablație prin cateter are o rată de succes de peste 60%, fiind determinată atât de gravitatea problemei, cât și de experiența și tehnica medicului cardiolog.

Ce sunt aritmiile

Din cauza stresului, a abuzului de țigări, de cafea sau de alcool pot apărea modificări ale ritmului normal al inimii. Alte cauze ale apariției aritmiilor sunt îmbătrânirea inimii, anumite medicamente, cum ar fi diureticele sau decongestionantele nazale, hipertensiunea arterială, diabetul sau cicatricile cardiace rămase în urma infarctului.

Printre simptome se numără durerile în piept, îngreunarea respirației și senzația de vibrație în piept. Este necesară consultarea imediată a medicului dacă aritmiile sunt însoțite de amețeală, confuzie, senzație de leșin și scurtarea respirației.

Sfatul specialistului

Dr. Codrin Paştina, medic specialist cardiologie, clinica Medicover, Brașov

Unul dintre principalele avantaje ale acestei proceduri este perioada foarte redusă de recuperare necesară în cazul majorității pacienților (aproximativ o zi), comparativ cu alte intervenții chirurgicale cardiace.

Ca în cazul oricărei operații, ablația presupune unele riscuri: sângerǎri, infecții, dureri la introducerea cateterului.

Riscurile mai grave ale procedurii sunt reprezentate de formarea cheagurilor de sânge și complicații la nivelul puncționării.

Află din ce cauză antidepresivele afectează ritmul cardiac 

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni