„Putem să facem un fond temporar de compensare a transportatorilor, mai ales întreprinderi mici și mijlocii pentru categoriile de vehicule cele mai afectate de liberalizare luând în considerare atât situația financiară cât și activitatea lunară a transportatorilor. Acest fond poate fi alimentat de asigurători în cea mai mare parte, probabil și unii asigurați, dar poate fi capitalizat eventual din economiile pe care ASF le-a realizat în bugetul propriu în ultimii 2 ani. Susținem stimularea intrării în piață de noi asigurători, inclusiv societăți de asigurare cu capital de stat, și dacă este nevoie putem să și contribuim prin Ministerul de Finanțe la capitalizarea unei astfel de societăți. Putem să extindem obiectul de activitate al fondului către victimele străzii, care să acopere daunele exagerate care vin din vătămările corporale”, a spus Negrițoiu.
Potrivit acestuia, 50% din cheltuielile de daună merg la extern pe carte verde.
„Sunt evenimente pe care noi nu putem să le controlăm sau să le reglementăm. Sunt țări în care despăgubirile pentru victimele corporale sunt pe legislație națională și sunt nelimitate”, a precizat șeful ASF.
El este de părere că ar trebui îmbunătățit și comportamentul asiguraților.
„Eu cred că trebuie să lucrăm pe îmbunătățirea comportamentului asiguraților, inclusiv a conducătorilor și proprietarilor de vehicule, prin educare și aplicarea de tehnologii moderne, inclusiv de instalarea pe black box”, a mai afirmat Negrițoiu.
Comisiile reunite pentru buget-finanțe și transporturi din Camera Deputaților audiază miercuri conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pe tema polițelor RCA.
Un proiect de Ordonanță de Urgență care se află miercuri pe masa Guvernului prevede introducerea unui tarif de referință pentru polițele RCA care să fie înghețat pe o perioadă de șase luni.
Potrivit documentului postat la sfârșitul săptămânii trecute pe pagina de Internet a Ministerului Finanțelor, asigurarea RCA ar putea avea o limită minimă de despăgubire de 5 milioane euro pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite.
În cursul dimineții de miercuri, transportatorii rutieri au discutat cu reprezentanții Guvernului și cu cei ai Concurenței Concurenței pe legea RCA, cea mai importantă solicitare a acestora fiind legată de prețul de referință la asigurarea obligatorie de răspundere civilă. Miercuri după-amiază patronatele din Transporturi urmează să anunțe dacă renunță sau nu la protestul anunțat pentru joi la nivelul întregii țări.
Aceștia solicită, însă, demisia conducerii ASF.