Hans Klemm a participat la Craiova la o masa rotundă cu tema „Infrastructura de transport, principala provocare a industriei auto”, organizată de firma Ford și Asociația Constructorilor de Automobile din România.
Potrivit ambasadorului Klemm, investitorii, atât cei americani, cât și cei români, menționează adesea trei obstacole în calea investițiilor în România: corupția, calitatea guvernanței și accesul la capital.
‘Îmi aduc aminte că la prima întâlnire vicepremierul Costin Borc mi-a cerut să dedic mai multă energie și să pun mai mult accent pe aprofundarea relației economice dintre țările noastre, SUA și România, și să încurajez investitorii americani să vină în România. Am fost foarte dornic să ajut și îmi aduc aminte că atunci am discutat cu el și i-am spus că companiile americane nu primesc instrucțiuni de la ambasadorii americani. Ele iau deciziile de investiții pe baza unor analize foarte detaliate, a competitivității țării și regiunii în care se gândesc să investească, iar în cele din urmă acționarii sunt cei care hotărăsc unde se investește, nu ambasadorul SUA. Vorbind cu investitorii, atât cu cei americani, cât și cu cei români, ei menționează adesea trei obstacole în calea investițiilor în România. Unul este legat de corupție, calitatea guvernanței, accesul la capital, iar guvernul Cioloș a făcut pași importanți pentru a încerca să îmbunătățească mediul de afaceri în general, să crească stabilitatea guvernanței și transparența, consultarea cu actorii implicați și să scadă corupția”, a spus Hans Klemm.
Ambasadorul american a mai afirmat că un alt obstacol menționat de investitori este accesul la forță de muncă bine pregătită și calificată.
„În unele părți ale țării, acest lucru devine o adevărată problemă și cred că și în această privință guvernul Cioloș a încercat să îmbunătățească situația aducând modificări politicii educaționale și acordarea de subvenții, pentru a-i încuraja pe locuitorii anumitor părți ale țării în care rata șomajului este mai mare să se mute în alte zone cu rată a șomajului mai mică. Cel de-al treilea obstacol în calea investițiilor pe care mi l-au menționat companiile privește infrastructura. Este cazul nu doar în Craiova, am auzit acest lucru și în Iași, de exemplu”, a mai spus Klemm.
Ambasadorul SUA a declarat că pentru marile companii americane din România, precum Ford, care este cel mai mare investitor unic american în țara noastră, transportul reprezintă un obstacol foarte mare în calea unei posibile creșteri a operațiunilor.
„Am primit cu entuziasm invitația de a participa la conferința de astăzi pentru că a permis Guvernului, în special domnului ministru Bușe, să ofere detalii despre îmbunătățirile la infrastructura din Craiova și din alte părți ale României. Felicit Guvernul pentru adoptarea ieri a Masterplanului de transport, în vederea efectuării de alte schimbări instituționale pentru a îmbunătăți investițiile în infrastructură în România. Toate acestea vor contribui la creșterea competitivității și atractivității României pentru investitorii americani, inclusiv pentru companiile importante precum Ford Motor”, a mai spus Klemm.
Ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, a declarat că autostrada Craiova-Pitești, care va include și centurile ocolitoare Balș și Slatina, va fi realizată din fonduri structurale până în anul 2020, iar pe 1 noiembrie va fi lansată licitația pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic.
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri Masterplanul General de Transport al României, a anunțat ministrul Sorin Bușe.