Astenia poate apărea la orice vârstă și poate afecta atât persoanele adulte cât și copiii. De vină par să fie zilele din ce în ce mai scurte și soarele din ce în ce mai zgârcit la vedere. Astfel apar stările de tristețe, apatie, mai ales în cazul persoanelor care adoră soarele.
Ce simptome are
Schimbările bruște de dispoziție, depresia, sentimentul de vină, senzația că tot ceea ce faci nu este bine sunt semne care ar trebui să te pună pe gânduri. Tulburările de somn, oboseala accentuată și somnolența din timpul zilei sunt și ele indicii ale asteniei de toamnă. Pofta de mâncare excesivă și dorința de izolare sunt indicii care ar trebui să te trimită, de asemenea, la doctor.
Ce cauze are
Deși nu se știe cu exactitate care sunt cauzele apariției ei, doctorii înclină spre teoria conform căreia corpul suferă din cauza lipsei de lumină naturală. Și vârsta are un cuvânt de spus, cele mai afectate de această afecțiune sunt persoanele mature.
Citeşte şi Medicamente naturale contra asteniei
De asemenea, și somnul este extrem de important, deoarece, în timpul nopții, creierul produce melatonină, un hormon care reglează temperatura corpului, te ajută să ai un somn odihnitor și stimulează producerea altor hormoni. În cazul persoanelor care suferă de astenie de toamnă, cantitatea de melatonină eliberată este prea mare, ceea ce duce la apariția senzației de somnolență și apatie.
Cum poate fi evitată
Ideal ar fi ca persoanele care suferă de astenie de toamnă să petreacă timp în aer liber, chiar dacă afară este înnorat. De asemenea, meniul zilnic trebuie compus din cât mai multe alimente proaspete, în detrimentul mâncărurilor de tip fast food sau a dulciurilor. Plimbările lungi și ieșirile în oraș cu prietenii sunt alte metode prin care astenia poate fi ținută la distanță.
Cum poate fi tratată
Pe lângă medicamente antidepresive, poate fi folosită și fototerapia. Acest tratament presupune expunerea la o lumină asemănătoare celei naturale.