Alina Suciu a povestit, la termenul de joi al procesului, că în 2013 a fost mutată, fără voia ei, la un alt departament din cadrul regiei de stat, în condiţiile în care era responsabilă de retrocedările către Paltin Sturdza.
Suciu susţine că după ce a cerut strămutarea procesului de la Tribunalul Covasna, care hotărâse împroprietărirea lui Stursza cu 43.000 de hectare de pădure, a fost convocată în biroul fostului director general al Romsilva. “Crăciunescu (Adam Crăciunescu, fostul director al Romsilva – n.r.) era foarte furios, roşu la faţă. Nu-l mai văzusem aşa până atunci şi mi-a reproşat că mi-am permis să formulez cererea de strămutare fără să-l informez. Susţinea mereu că cererea mea este împotriva Romsilva. Nu am înţeles reacţia lui. Mi-a spus că voi fi sancţionată şi i-am demonstrat că a fost informat de acestă actiune, după care am plecat”, a spus Alina Suciu în faţa magistraţilor.
Ea a arătat, de asemenea, că pentru a bloca iminenta retrocedare a pădurilor a făcut două plângeri împotriva unei decizii de retrocedare dată de Comisia judeţeană de fond funciar Bacău.
“Am făcut două plângeri faţă de două hotărâri ale Comisiei judeţene şi le-am trimis directorului general să le avizeze, dar nu am primit niciun răspuns. Plângerile noastre ar fi blocat restituirea. Cu o zi înainte de termen am făcut din nou acelaşi lucru. Am intrat în panică pentru că era vădit nelegală respectiva restituire şi nu voiam să fiu eu cea responsabilă că terenurile au fost puse în posesia lui Sturdza. Eu nu aveam nicio dovadă că mi-am îndeplinit sarcinile de serviciu şi că nu sunt vinovată de punerea în posesie. În aceste condiţii, am mai făcut o plângere, am cerut număr de înregistrare şi după program am fost anunţată că a fost semnată de domnul Crăciunescu”, a mai declarat consilierul juridic.
Suciu a mai relatat că, după aceste incidente, Adam Crăciunescu a dat două directive prin care nu mai avea voie să formuleze acţiuni în instanţă.
“Eram singurul jurist din administraţia centrală a Romsilva care nu aveam voie să mai fac acţiuni în instanţă. Am fost mutată de la departamentul juridic la departamentul Perdele forestiere şi am pierdut două sporuri de câte 15 la sută din salariul de bază. Ulterior, am dat în judecată regia, am câştigat, şi am primit înapoi 22.203 de lei, diferenţa de salariu pentru cele două funcţii”, a mai arătat femeia.
Ea a mai relatat că în 2009 şi-a depus certificat de handicap pentru a fi scutită de plata impozitului pe salariu, fiind dependenţă de insulină de aproape 40 de ani. În 2014, Romsilva a făcut două adrese către spital şi a cerut relaţii despre boala să, în sensul ca medicii să se pronunţe daca este aptă de muncă, motivând că angajata lor trebuia să facă deplasări în ţară. După ce a primit de la spital o recomandare potrivit căreia nu i se recomandă pacientei deplasările pe distanţe lungi, fostul director Adam Crăciunescu i-a cerut, în scris, să predea toate dosarele pe care le are în lucru într-un interval de trei ore, a mai susţinut femeia.
Alina Suciu s-a constituit parte civilă şi cere 500.000 de euro daune morale pe motiv ca a fost hrtuita de fostul director Crăciunescu Adam.