„Bănățenii au un nou motiv de mândrie după ce au aflat că Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană în 2021 și noi suntem mândri alături de ei pentru acest succes.
Îi felicit pe timișoreni așa cum l-am felicitat personal și pe primarul Nicolae Robu și l-am asigurat de tot sprijinul Guvernului, inclusiv financiar, pentru a duce la bun sfârșit această onoare și responsabilitate.
Cetățenii Timișoarei au arătat de-a lungul timpului un spirit fantastic al libertății, o organizare antreprenorială de invidiat și o atitudine exemplară multiculturală și interconfesională. Sunt sigur că și de data aceasta timișorenii se vor strânge în jurul acestui proiect comun și vor aduna toată energia și creativitatea pentru a atinge și depăși standardul ridicat de Sibiu în 2007 în materie de proiecte culturale europene.
Îi felicit și pe cetățenii din București, Cluj-Napoca și Baia Mare pentru proiectele de candidatură care au ajuns în finală la mare luptă cu #Timișoara 2021 – ‘Luminează orașul prin tine!”, a scris pe Facebook premierul Dacian Cioloş.
Timişoara a fost aleasă Capitală Culturală Europeană în 2021
Timișoara este orașul românesc ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunțat, vineri, Steve Green, șeful juriului, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Bibliotecii Naționale a României. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că era de aşteptat ca Bucureştiul să nu câştige acest titlu, având în vedere faptul că distincţia nu prea se acordă capitalelor administrative nici în alte state europene. În schimb, edilul Timişoarei, Nicolae Robu, spune că „greul de-acum începe”.
Ce cuprinde proiectul Timişoara, Capitală Culturală Europeană în 2021
Timişoara se ghidează după mesajul „Luminează oraşul prin tine!”. Oraşul găzduieşte anual între 3.500 şi 4.000 de evenimente culturale, iar 85-88% din bugetul cultural local este investit în susţinerea instituţiilor publice, doar 12-15% fiind rezervat sectorului independent şi ONG-urilor.
Timişoara şi-a structurat programul cultural sub forma unei călătorii, cu „staţii- program/proiect” şi trasee pe şi de-a lungul canalului Bega, care conectează idei, oameni, locuri.
Oraşul de pe Bega dispune de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 săli de conferinţă, 14 galerii de artă contemporană, şase teatre, patru muzee, Filarmonica şi Opera, patru spaţii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de şcoli, opt centre ale industriei culturale şi creative, 340 de pieţe şi curţi interioare, 18 clădiri publice şi comerciale şi două centre de tranzit pentru refugiaţi.
Nicolae Robu, primarul Timişoarei, s-a declarat foarte bucuros că oraşul pe care îl conduce a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii 2021, însă admite că această victorie reprezintă „o răspundere uriaşă” şi este convins că „greul de acum începe”.
„Această victorie este o victorie de echipă, de echipă mare, echipa fiind comunitatea timişoreană în ansamblul ei”, a declarat Nicolae Robu, primarul oraşului Timişoara, vineri, după anunţul făcut de reprezentanţii Comisiei Europene.
Edilul a mai spus că titlul de Capitală Europeană a Culturii îi obligă pe timişoreni.
„Este o răspundere uriaşă, pe care noi trebuie să o onorăm. Suntem conştienţi că greul de acum începe. A fost foarte greu până acum, dar de acum trebuie să confirmăm”, a spus Nicolae Robu.
Bugetul prevăzut de care dispune Primăria Timişoarei este de 48,5 milioane de euro, din care 20 de milioane de euro provin de la bugetul local, 5 milioane de la bugetul Consiliului Judeţean Timiş şi circa 1,5 milioane de la Comisia Europeană. „Pentru diferenţă, contăm pe bugetul central al României”, a declarat primarul Nicolae Robu.