Pentru recuperarea prejudiciilor au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a 12 imobile, 19 autoturisme, a peste 140.000 de lei, 200.000 de euro și a 370.000 dolari, potrivit unui comunicat IGPR transmis duminică.
Conform sursei menţionate, în cadrul activităților, 330 de persoane au fost cercetate, dintre care 143 de persoane bănuite de comiterea de infracțiuni informatice au fost reținute, 118 arestate, iar 83 de persoane au fost puse sub control judiciar, se precizează în comunicatul citat.
În ceea ce privește fraudele pe internet, IGPR arată că infractorii vizează platforme de comerț, unde postează anunțuri de vânzări fictive (de la autoturisme, mașini agricole, bunuri de lux, echipamente electronice, la închirieri imobile, vacanțe). Un alt gen de fraude informatice sunt cele în care sunt vizate societățile comerciale, în urma cărora sunt transferate sume importante de bani din contul firmelor în contul unor destinatari frauduloși. Fraudele cu instrumente de plată electronică se manifestă în mediu online, prin producerea de echipamente destinate contrafacerii instrumentelor de plată electronică, compromiterea cardurilor utilizate la alimentarea cu combustibil sau în domeniul atacurilor de tip phishing.
De asemenea, oamenii legii desfășoară activități pentru prevenirea și combaterea faptelor de exploatare sexuală a minorilor inclusiv în mediul virtual.
„Accesul la sisteme informatice, cu depășirea măsurilor de securitate poate fi urmată de alte activități infracționale, precum modificarea/alterarea de date informatice, instalare de programe malițioase, perturbarea gravă a funcționării sistemelor informatice”, informează IGPR.
Poliția recomandă utilizatorilor de internet atenție la tranzacții și istoricul site-urilor, atenție la ofertele de bunuri nesolicitate care pot face parte din diferite scheme de fraudare online și subliniază importanța ca cei care efectuează plăti online să dețină un sistem de operare și un antivirus actualizat, iar firewall-ul să fie activat.
„Fiți atenți și când se solicita efectuarea plății în străinătate, prin serviciile de transfer rapid de bani sau prin transfer bancar. Dacă se cere transferul către o persoană fizică și nu de o firmă, este un alt semn de îndoială. Dacă prețul este prea mic, este prea frumos să fie adevărat! Înainte de a introduce datele cardului bancar, asigurați-vă că site-ul este securizat: în stânga sus va apărea un lăcățel care vă indica faptul că site-ul este securizat, iar adresa lui va începe cu HTTPS”, atrage atenția IGPR.