Profită de beneficiile castanului, medicamentul toamnei

Să știi că atât castanele comestibile, cât și cele sălbatice pot fi consumate sub formă de preparate terapeutice, însă e bine să ceri avizul medicului înainte. Mai ales dacă este vorba despre tuse, reumatism și varice.
Romania TV
19 sept. 2016, 11:29
Profită de beneficiile castanului, medicamentul toamnei

Tu știi să le deosebești pe cele comestibile de cele sălbatice? Dacă primele pot fi consumate fierte sau prăjite, datorită gustului deosebit și al proprietăților benefice pentru organsim, castanele săbatice pot face minuni pentru organism, dacă sunt administrate cu precauție, la recomandarea medicului.

Conțin o substanță toxică, numită esculină, care are proprietăți anticoagulante, de aceea ar trebui evitate de femeile însărcinate, de cele care alăptează și de persoanele care suferă de afecțiuni renale sau de ficat și care iau coagulante.

Castanele comestibile au înveliș spinos și des, care se deschide atunci când fructul este copt. Cele sălbatice nu au codiță, sunt mai mari și mai rotunde decât cele comestibile, iar coaja lor are spini rari și mai mici.

Castanul are și o legendă!

Se spune că un tânăr dobrogean, pe numele Castan, rămas fără tată și cu o mamă grav bolnavă, își ducea traiul muncind cu ziua și primind mâncare din partea celor mai inimoși. Ori de câte ori simțea că îi e greu, acesta mergea la maginea pădurii unde era un pom înalt, căruia îi spunea necazurile.

După ce se stinse și mama sa, tânărul se întoarse în pădure și i se plânse copacului că n-a avut bani nici de lumânări. A doua zi, dimineață, pomul înflorise, iar florile sale semănau cu niște lumânări. Castan s-a gândit că este o minune și a început să-i folosescă florile, fructele și frunzele pentru tot felul de leacuri. Locuitorii satului i-au pus pomului numele castan, după băiatul care i-a descoperit puterile vindecătoare.

Citeşte şi  6 fructe şi legume de toamnă care-ţi revitalizează organismul

Ceaiul îmblânzește tusea

Când ești răcită, iar crizele de tuse nu-ți mai dau pace, bea un ceai concentrat din castane mărunțite. Acesta calmează căile respiratorii și este un remediu eficient în bronșitele acute.

Se mai poate prepara o infuzie din frunze de castan, dintr-o lingură de plantă uscată și pisată la o cană cu apă fiartă, care se lasă acoperită un sfert de oră. Până când dispar simptomele bronșitei, se consumă în fiecare zi trei cești de infuzie. În caz de febră, se iau câte zece picături de tinctură din scoarță de castan, care se găsește la magazinele naturiste.

Cataplasmele calmează durerile de rheumatism

Sezonul rece bate la ușă și, odată cu el, se intensifică și durerile reumatice, care se agravează la frig. Cum nu mai este o problemă de care să se ocupe doar bătrânii – de reumatism suferă tot mai multe persoane, din toate categoriile de vârstă –, iată ce poți face când articulațiile încep să provoace dureri. Se fierb 30 de castane în trei litri de apă și se lasă apa să scadă până la jumătate.

Se strecoară, se spală zonele dureroase din două în două zile, timp de un sfert de oră. Se mai pot face cataplasme locale cu piure de castane, care se țin aproximativ 20 de minute. Escina din compoziția castanelor are acțiune antiinflamatoare. Piureul se prepară din făină de castane și făină de grău, în părți egale, peste care se adaugă oțet şi se amestecă bine. Cataplasmele se ţin 20 de minute.

Piureul diminuează varicele

Se fierb câteva castane în coajă, timp de trei sferturi de oră, apoi se descojesc și se pisează. Piureul se poate consuma în caz de hemoroizi. Este bine să se consume câte un bol de două ori pe zi, îndulcit cu miere, după preferință. Cu creme care au în compoziție extract din castan se pot masa zonele dureroase cu varice. E posibil ca după doar câteva aplicări să se simtă o îmbunătățire a circulației periferice.

Află ce să mănânci în această toamnă pentru o siluetă de vis

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale turul 1. Georgescu a sărit în vârf, Ciolacu și Lasconi se luptă pentru locul doi
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce profesie are Cristela: Soția lui Călin Georgescu a lansat mai multe cărți
Fanatik.ro
Dezvăluire bombă! Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: “Nole a fost primul om care m-a dus într-un bar!”
Capital.ro
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Pericolul ascuns din frizerie. Multe persoane s-au îmbolnăvit
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
StirileBZI
Românii vor primi ajutoare înainte de Sărbători! Ce decizie a luat Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Rusia declară că a respins un atac ucrainean nocturn în regiunea Kursk
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”