„Ţinând cont că au existat o serie de întârzieri în proiect cauzate de mai mulţi factori, inclusiv de schimbarea legislaţiei şi a procesului de autorizare, suntem rezervaţi în a face estimări în privinţa numărului total de staţii de tipul do-it-yourself funcţionale la care vom ajunge până la finalul anului 2016. Însă proiectul continuă, obiectivele iniţiale rămânând neschimbate”, a declarat Remus Hîrceagă, director general al Ţiriac Energy, citat de Ziarul Financiar.
Obiectivul Ţiriac Energy este de a deveni unul dintre liderii pieţei de trading cu produse petroliere din România până la finalul anului viitor. Mai mult decât atât, la finalul anului 2022 compania vizează să ocupe o poziţie similară pe piaţa din sud-estul Europei. O strategie diferită pe piața de profil Proiectul omului de afaceri propune o strategie diferită pe piața de profil, un model simplificat do-it-yourself, invers faţă de sensul de dezvoltare al pieţei.
Ţiriac se bazează pe o reţea de unităţi destinate exclusiv alimentării cu carburanţi, în timp ce restul companiilor din piaţă merg spre transformarea benzinăriilor în supermarketuri, restaurante, puncte pentru efectuarea plăţilor, achiziţia biletelor la concerte sau chiar trimiterea de colete.
„Noi considerăm că în România ducem lipsă de benzinării în sensul de puncte de alimentare şi mai credem că benzinăria tradiţională, aşa cum este azi întâlnită, este necesară acolo unde chiar ai nevoie de servicii”, a mai precizat Remus Hîrceagă.
Benzinăriile do-it-yourself, atât în rural, cât și în urban În România funcționează în jur de 2.000 de benzinării, cele mai multe fiind controlate de mai marii pieţei petroliere. Doar 10% din totalul pieței sunt idenpendenți. România se situează mult în urma unor state precum Cehia, cu peste 3.750 de staţii, sau Austria, cu 2.640 de puncte de alimentare. Proiectul propus de Ţiriac Energy se aplică atât în zona urbană, cât și în cea rurală, spre deosebire de unităţile Rompetrol Expres, Petrom sau Oscar Downstream care se axează mai mult pe rural.
„Experienţa este cât se poate de simplă, plăteşti cu un card şi pleci. Sunt trei direcţii strategice. Benzinăriile sunt destinate atât clienţilor de retail, cât şi celor din zona comercială, iar un astfel de punct de alimentare poarte fi amplasat oriunde, poate fi lângă un Lidl, poate fi lângă un Hornbach sau orice alt retailer. Poate fi şi în parcarea de mall, dar poate fi şi într-un sat. Este un alt model şi credem că vom avea un rol foarte important pe zona aceasta de nişă”, a explicat Remus Hîrceagă.
Oil Energy Trading este un business demarat în 2012 fiind o companie specializată în tradingul cu produse petroliere care face parte din Ţiriac Energy, divizia de energie a Ţiriac Holdings, entitatea care grupează afacerile fostului tenismen român, a terminat anul trecut cu afaceri de 226 de milioane de lei, în creştere cu 5% faţă de 2014, cu un profit net de 1,5 milioane de lei.