Transportatorii cer ca legea RCA să fie supusă consultării publice

Parlamentul nu trebuie să grăbească procesul de legiferare a legii RCA, iar proiectul final rezultat în urma dezbaterilor din comisiile de buget-finanţe, pentru industrii, juridică şi comisia pentru transporturi din Camera Deputaţilor ar trebui supus consultării publice, spun transportatorii.
Iulian Tudor
20 sept. 2016, 08:14
Transportatorii cer ca legea RCA să fie supusă consultării publice

Potrivit unui comunicat al Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), înainte de apariția legii este nevoie de o publicare a proiectului de lege final, rezultat în urma dezbaterilor din Comisia pentru buget — finanțe, Comisia pentru industrii, Comisia juridică și Comisia pentru transporturi din Camera Deputaților.

„Considerăm că graba de a legifera un proiect de lege cu impact economic și social puternic ce va fi resimțit în mod direct de peste 6 milioane de șoferi și, indirect, de întreaga populație a țării, nu este o măsura deloc potrivită în actualul context de instabilitate, din acest domeniu. Ne dorim ca Parlamentul să prezinte varianta finală agreată de cele două Camere și să amâne cu o săptămână-două votul în plen, pentru a da șansa actorilor din piață să semnaleze eventuale erori care pot fi corectate. De 21 de ani nu s-au mai adus modificări Legii asigurărilor și nu dorim să treacă alți 20 de ani ca să putem corecta o lege care poate conține erori cu efecte nocive pe termen lung pentru consumatori’, susține președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

Liviu Iolu: Ordonanţa de urgenţă privind RCA, publicată luni în Monitorul Oficial 

În viziunea transportatorilor, publicarea Ordonanței de Urgență privind RCA în Monitorul Oficial nu garantează „eventualele erori, breșe legislative sau prevederi incomplete conținute”, care ar putea fi corectate și completate printr-o Lege RCA adoptată de Parlament.

„Actuala clasă politică trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să angreneze actorii pieței în dezbaterea publică pe marginea acestui proiect de lege extrem de important, pentru a nu înlocui o lege veche și proastă, cu altă lege nouă, dar la fel de lacunară și greșită’, a subliniat Ștefănescu.

Potrivit COTAR, un exemplu de prevedere legislativă greșită și menținută în actualul proiect de lege RCA depus atât la Parlament, cât și la Guvern, se referă la cuantumul sancțiunilor aplicate firmelor de asigurări pentru neplata daunelor în termen legal, valoarea sancțiunilor fiind cuprinsă între 5.000 și 1.000.000 de lei.

Reprezentanții Confederației menționează că, în Italia, autoritatea de supraveghere a asigurărilor aplică o sancțiune firmelor de asigurări care nu plătesc la timp daunele, în valoare de 60.000 de euro pentru fiecare dosar de daună în parte, neachitat în termen legal, de către asigurător.

Ordonanța de Urgență privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie a fost publicată luni seară în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat, în data de 14 septembrie, o Ordonanță de Urgență în problema RCA care prevede, printre altele, înghețarea prețurilor la primele de asigurare pe o perioadă de șase luni.

„Pentru a rezolva problema pe termen scurt și pentru a da timp instituțiilor responsabile să implementeze acest nou cadru normativ, la propunerea transportatorilor și după consultări cu Consiliul Concurenței, vom veni în acest proiect de ordonanță și cu propunerea de a îngheța prețurile primelor de asigurări obligatorii pentru o perioadă de 6 luni. Pe baza ordonanței, în termen de 30 de zile, ASF va trebui să vină cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurări, care să fie prețul de referință pentru asigurări pe următoarele șase luni, prețul de referință la nivelul căruia să fie înghețat nivelul prețului pe care îl vor plăti asigurătorii, în ideea ca în aceste șase luni să avem tot acest sistem de urmărire a prețurilor pus la punct, cu aceste calcule ale prețului de referință, care să fie făcute publice și care să constituie, într-adevăr, o referință pentru cei care fac asigurări, dar și pentru clienți”, a explicat premierul Dacian Cioloș la momentul adoptării Ordonanței.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a precizat, săptămâna trecută, că ia în calcul stabilirea unui tarif țintă pentru polițele RCA de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0.

Recent, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a atenționat asupra faptului că intervenția statului pe piața polițelor RCA și plafonarea prețurilor ar putea determina grupuri de interese din alte sectoare economice să solicite același lucru, ceea ce ar afecta concurența și ar fi în detrimentul consumatorilor.

 

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Imagini de toată jena! Priviți cum doi agenți încearcă să imobilizeze un jurist pe aeroportul din Iași. Unul dintre polițiști s-a trezit la rodeo: s-a urcat călare pe bărbat în timp ce-l lipea cu fața de asfalt
Fanatik.ro
Animalul crescut de români, dar care ajunge mai mereu la export. Statul îți dă 100 de euro pe exemplar dacă îl ai în curte. Puțini oameni cunosc schema financiară
Capital.ro
Ajutor pentru românii de la BLOC. Statul plătește 750 lei. Banii până la 31 decembrie
Playtech.ro
ȘOC! Familia Ciolacu, nași de cununie pentru Anda Adam. Rochia nașei a atras TOATE privirile
DailyBusiness
Statul face concurență băncilor! Ce randament au în 2024 titlurile de stat
Adevarul
EXCLUSIV. Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale: „Nu mai pot fi spectator și să văd cum se duce țara-n cap“
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Andreea Bălan, veste de ultim moment despre relația cu Victor Cornea, când toți credeau că se căsătoresc
Cancan.ro
Ireal! Cum s-a „scuzat” un bărbat în fața soției sale, după ce a lăsat-o însărcinată pe sora ei geamănă
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
EXCLUSIV: Imagini cu Alexandra în rochie de mireasă. Părinții au decis să o înmormânteze în rochie albă pe fata care a fost ucisă cu sălbăticie de propriul iubit
Capital.ro
ILEGAL pentru proprietarii de teren din România. Nu poți crește asta. Te arestează pe loc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
substantial.ro
Armata din Belarus desfășoară sisteme antiaeriene la granița cu Ucraina
MediaFlux
Putin AMENINȚĂ România! Pregătește o CONFRUNTARE DIRECTĂ
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?