Potrivit unui comunicat al Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), înainte de apariția legii este nevoie de o publicare a proiectului de lege final, rezultat în urma dezbaterilor din Comisia pentru buget — finanțe, Comisia pentru industrii, Comisia juridică și Comisia pentru transporturi din Camera Deputaților.
„Considerăm că graba de a legifera un proiect de lege cu impact economic și social puternic ce va fi resimțit în mod direct de peste 6 milioane de șoferi și, indirect, de întreaga populație a țării, nu este o măsura deloc potrivită în actualul context de instabilitate, din acest domeniu. Ne dorim ca Parlamentul să prezinte varianta finală agreată de cele două Camere și să amâne cu o săptămână-două votul în plen, pentru a da șansa actorilor din piață să semnaleze eventuale erori care pot fi corectate. De 21 de ani nu s-au mai adus modificări Legii asigurărilor și nu dorim să treacă alți 20 de ani ca să putem corecta o lege care poate conține erori cu efecte nocive pe termen lung pentru consumatori’, susține președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.
Liviu Iolu: Ordonanţa de urgenţă privind RCA, publicată luni în Monitorul Oficial
În viziunea transportatorilor, publicarea Ordonanței de Urgență privind RCA în Monitorul Oficial nu garantează „eventualele erori, breșe legislative sau prevederi incomplete conținute”, care ar putea fi corectate și completate printr-o Lege RCA adoptată de Parlament.
„Actuala clasă politică trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să angreneze actorii pieței în dezbaterea publică pe marginea acestui proiect de lege extrem de important, pentru a nu înlocui o lege veche și proastă, cu altă lege nouă, dar la fel de lacunară și greșită’, a subliniat Ștefănescu.
Potrivit COTAR, un exemplu de prevedere legislativă greșită și menținută în actualul proiect de lege RCA depus atât la Parlament, cât și la Guvern, se referă la cuantumul sancțiunilor aplicate firmelor de asigurări pentru neplata daunelor în termen legal, valoarea sancțiunilor fiind cuprinsă între 5.000 și 1.000.000 de lei.
Reprezentanții Confederației menționează că, în Italia, autoritatea de supraveghere a asigurărilor aplică o sancțiune firmelor de asigurări care nu plătesc la timp daunele, în valoare de 60.000 de euro pentru fiecare dosar de daună în parte, neachitat în termen legal, de către asigurător.
Ordonanța de Urgență privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie a fost publicată luni seară în Monitorul Oficial.
Guvernul a adoptat, în data de 14 septembrie, o Ordonanță de Urgență în problema RCA care prevede, printre altele, înghețarea prețurilor la primele de asigurare pe o perioadă de șase luni.
„Pentru a rezolva problema pe termen scurt și pentru a da timp instituțiilor responsabile să implementeze acest nou cadru normativ, la propunerea transportatorilor și după consultări cu Consiliul Concurenței, vom veni în acest proiect de ordonanță și cu propunerea de a îngheța prețurile primelor de asigurări obligatorii pentru o perioadă de 6 luni. Pe baza ordonanței, în termen de 30 de zile, ASF va trebui să vină cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurări, care să fie prețul de referință pentru asigurări pe următoarele șase luni, prețul de referință la nivelul căruia să fie înghețat nivelul prețului pe care îl vor plăti asigurătorii, în ideea ca în aceste șase luni să avem tot acest sistem de urmărire a prețurilor pus la punct, cu aceste calcule ale prețului de referință, care să fie făcute publice și care să constituie, într-adevăr, o referință pentru cei care fac asigurări, dar și pentru clienți”, a explicat premierul Dacian Cioloș la momentul adoptării Ordonanței.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a precizat, săptămâna trecută, că ia în calcul stabilirea unui tarif țintă pentru polițele RCA de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0.
Recent, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a atenționat asupra faptului că intervenția statului pe piața polițelor RCA și plafonarea prețurilor ar putea determina grupuri de interese din alte sectoare economice să solicite același lucru, ceea ce ar afecta concurența și ar fi în detrimentul consumatorilor.