Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea din 29 iulie a președintelui Consiliului, ca urmare a sesizării Direcției Naționale Anticorupție (DNA), potrivit unui comuncat emis de CSM. Afirmațiile lui Mititelu, lansate în spațiul public prin intermediul rețelei de socializare Facebook în 25 iulie, au vizat activitatea unor procurori DNA, inclusiv a celui care a instrumentat dosarul penal în care omul de afaceri a fost trimis în judecată.
„Prin acuzațiile lansate în spațiul public s-a indus ideea unei funcționări incorecte și abuzive a sistemului judiciar, în sensul că activitatea procurorilor DNA se desfășoară cu încălcarea legii și a principiului independenței și imparțialității procurorilor, în mod preferențial și nu în baza unor probe legal administrate”, subliniază CSM în comunicatul de presă.
Conform sursei citate, inspectorii judiciari au constatat că actele și soluția procurorului de caz au fost confirmate de procurorul ierarhic superior cu ocazia verificării legalității și temeiniciei, apreciindu-se că rechizitoriul satisface exigențele dispozițiilor Codului de procedură penală.
În acest context, s-a constatat că afirmațiile omului de afaceri sunt „subiective și lipsite de suport probator, de natură a influența în mod negativ opinia publică cu privire la integritatea procurorilor DNA”.
Plenul Consiliului a apreciat că afirmațiile lui Mititelu au depășit limitele admisibile ale libertății de exprimare în raport cu activitatea magistraților, afectând astfel imaginea întregului corp profesional.