„Fostele cadre militare active care au intrat în armată sau în comandamentele de grăniceri şi care au fost îndepărtate abuziv în perioada 23 august 1944 – 25 decembrie 1989 din considerente politice, religioase, etnice sau sociale au dreptul la reparaţii morale şi materiale”, potrivit proiectului.
De asemenea, prevederile proiectului de lege se referă şi la cadrele militare determinate să treacă în rezervă pentru că aveau rude în străinătate până la gradul IV inclusiv şi care nu putut absolvi studiile Academiei Militare, le-au fost blocate avansarea şi promovarea în ierarhia militară sau au fost trecute în rezervă în urma presiunilor.
„Considerăm că pragul maxim de 31 decembrie 1961 a fost stabilit de legiuitor arbitrar, întrucât fenomenele de îndepărtare abuzive ale cadrelor militare au continuat până la revoluţia din 1989, pe motiv că au rude în străinătate (până la gradul IV)”, afirmă iniţiatorii în expunerea de motive.
De asemenea, cei 25 de parlamenrtari ex-UNPR care susţin proiectul de lege consideră că de la intrarea în vigoare a legii care prevede despăgubiri pentru cadrele militare active îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 – 31 decembrie 1961 „s-a legiferat un abuz şi o discriminare pentru cadrele îndepărtate abuziv în perioada 31 decembrie 1961 – 25 decembrie 1989”.
Proiectul de lege, adoptat cu 63 de voturi „pentru”, 14 „‘mpotrivă” şi patru abţineri urmează că intre în dezbatere la Camera Deputaţilor, Senatul fiind prima cameră sesizată.