Familia cu 3 copii şi tinerii până în 35 de ani care se căsătoresc ar putea primi 15.000 de lei de la stat

Deputatul UNPR Iacob Puşcaş a depus la Senat o propunere legislativă, intitulată Lege privind consolidarea statului prin susţinerea creşterii demografice, care propune ca, la naşterea celui de-al treilea copil, familia numeroasă să primească o primă de 15.000 de lei, pentru recunoaşterea contribuţiei aduse naţiunii, de aceeaşi primă urmând să beneficieze şi tinerii care se căsătoresc până în 35 de ani, în cazul divorţului fiind obligaţi să restituie această sumă.  
Alina Costache
21 sept. 2016, 11:09
Familia cu 3 copii şi tinerii până în 35 de ani care se căsătoresc ar putea primi 15.000 de lei de la stat

Potrivit propunerii legislative, inregistrata marti la Senat, prin familie numeroasa se intelege familia compusa din soti si cel putin trei copii. Familia monoparentala va beneficia de prevederile legii doar in cazul decesului unuia dintre soti, informeaza News.ro.

In plus, statul va acorda tinerilor in varsta de pana la 35 de ani inclusiv sustinere in vederea intemeierii familiei. De asemenea, sunt considerati ca facand parte din familie si copiii adoptati, indiferent de modurile de stabilire a legaturii de filiatie.

La Capitolul II al legii, unde sunt prevazute drepturile si obligatiile familiei numeroase, se precizeaza ca, in momentul nasterii celui de-al treilea copil, familia numeroasa va primi ”prima pentru recunoasterea contributiei aduse natiunii”.

Cuantumul primei este de 15.000 de lei, potrivit propunerii legislative.

O prima tot de 15.000 de lei, reprezentand ”prima pentru recunoasterea contributiei aduse natiunii prin casatorie”, vor primi si tinerii care se casatoresc.

Totusi, in cazul unui divort, intervenit in primii cinci ani de la casatorie, fostii soti vor restitui prima de casatorie, fiecare in proportie de 50%, in termen de 90 de zile de la pronuntarea divortului.

Dupa casatorie, tinerii vor fi scutiti de la impozitul pe salariu. 

In plus, familia numeroasa va beneficia de alocatie suplimentara lunara, pe familie, in cuantum de 50% din salariul minim brut pe ecoonomie. Pentru a beneficia de aceasta alocatie, familia trebuie sa indeplineasca, cumulativ, mai multe conditii: toti copiii sa aiba sub 18 ani, sa frecventeze cursurile invatamantului de stat obligatoriu, toti membrii familiei sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania, parintii sa locuiasca impreuna cu copiii si cel putin un parinte sa faca dovada unui venit pentru care se platesc contributii la stat.

Propunerea legislativa mai prevede ca sotii familiei numeroase sunt scutiti de impozitul pe veniturile obtinute din salarii.

De asemenea, familiile care desfasoara activitati producatoare de venit in afara celui salarial vor fi scutite de 50% din valoarea impozitului datorat.

In cadrul familiei numeroase, mama beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu cate doi ani pentru fiecare copil, dar nu mai mult de opt ani.

Propunerea legislativa mai prevede ca TVA pentru produsele de igiena si ingrijire destinate copiilor in varsta de pana la 6 ani, inclusiv, este de maximum 5%.

Initiatorul propune ca Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sa asigure fondurile necesare pentru acordarea acestor drepturi. Sumele acordate nu sunt impozabile si nu pot constitui obiectul urmaririi si executatii silite.

La dispozitii tranzitorii, propunerea legislativa prevede ca dispozitiile legii se aplica inclusiv familiilor numeroase devenite asa in ultimii cinci ani de la intrarea in vigoare a legii si tinerilor care in ultimii cinci ani de la aplicarea prevederilor s-au casatorit si la data casatoriei aveau ambii varsta de pana la 35 de ani.

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ai cont sau card la BCR? Ce premii poți să primești gratuit. Anunț important pentru clienți
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Este obligatoriu în România. A intrat în vigoare miercuri, 31 Iulie
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Vești excelente! Se dau fonduri europene pentru românii care vor să cumpere animale
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Impozit triplu pe locuințe. Noul mecanism de calcul
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Acest englez a comandat 4 mici la Terasa Obor din București. Cum a reacționat când a mușcat pentru prima dată dintr-unul și ce a făcut cu cele două scobitori primite
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Alertă pe Otopeni! Motivul pentru care un avion cu 153 de pasageri la bord a declarat urgență la doar câteva minute după decolare
Capital.ro
Se pună limită la plăți. Românii cu restricție la plata cu bani CASH: Risc ridicat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
S-a descoperit al cui este al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței! Oamenii legii sunt aproape de a încheia cazul care a zguduit România
substantial.ro
Accident în lanț cu cinci mașini implicate în zona Medgidia
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! DONALD TRUMP joacă TARE!
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?