„Îi asigur pe toți bucureștenii că vor avea la timp și în condiții deosebite de confort atât apă caldă, cât și căldură în timpul sezonului rece și abia acum putem să dăm această garanție deoarece, așa cum știți, din două în două zile, noi primeam notificări din partea ELCEN că se oprește agentul termic, pentru că la rândul lor au anumite presiuni și notificări din partea Romgaz, Distrigaz„, a precizat edilul general.
Ea a adăugat că insolvența nu înseamnă închidere sau faliment, nici „haos economic”, ci, dimpotrivă, „o relansare a activității RADET”.
„Astăzi, de fapt, am intrat în legalitate. Această măsură trebuia luată cu mult timp înainte, în momentul în care contul RADET a fost poprit de către ELCEN. Există legislație în vigoare care spune foarte explicit că suntem în fața unei bancrute simple, deci trebuia declarată procedura de insolvență cu mai mult timp înainte. Noi nu facem acum decât să aplicăm legea. Vreau să îi asigur pe toți angajații RADET că nu se pune problema disponibilizărilor, nu trebuie să se gândească la șomaj, este vorba despre o modalitate de a salva această entitate economică, de a livra la modul continuu și apă caldă și căldură și, de asemenea, de a restructura această regie care ani de zile a fost condusă de manageri PNL care au dus-o aproape în pragul falimentului”, a spus Firea.
Gabriela Firea a făcut apel la Guvern pentru ca și Ministerul Energiei, în perioada următoare, să evalueze cu mai multă atenție și responsabilitate activitatea ELCEN și să ia măsurile judiciare și economice care se impun. Ea a adăugat că în contextul în care doar RADET se modernizează și restructurează, rezultatul nu va fi cel dorit.
Firea a mai precizat că joi va avea loc o ședință a Consiliului de Administrație al RADET în care se va analiza încă o dată situația financiară și juridică a regiei și se vor lua măsurile care se impun.
„Intrăm într-un moment în care această societate va funcționa, va asigura livrarea apei calde și căldurii către populație și instituții ale statului și, de asemenea, se va reorganiza, se va însănătoși. (…) În primul rând, datoria istorică nu a putut fi explicată așa cum ar fi trebuit din punct de vedere legal. În momentul procedurii insolvenței, se opresc toate notificările creditorilor și se analizează fiecare datorie în parte și tot ceea ce este eligibil va fi plătit. Ceea ce nu este eligibil — cea mai mare parte, din punctul meu de vedere — va fi stins„, a explicat primarul general.
Firea a negat informațiile potrivit cărora fostul CA al RADET ar fi notificat încă din vară primarul general în privința faptului că trebuie cerută insolvența. „Sub nicio formă, este o minciună”, a replicat ea.