Douăzeci de civili au fost uciși luni în raidul împotriva unui convoi umanitar în apropiere de Alep (nordul Siriei), potrivit Federației internaționale a Crucii Roșii, un incident pentru care Moscova și Washington se acuză reciproc.
„Putem confirma faptul că niciunul din aparatele noastre — cu pilot sau fără, american sau aparținând coaliției — nu se afla în vecinătatea Alepului în momentul în care a avut loc bombardarea convoiului umanitar”, a declarat căpitanul Jeff Davis.
Armata rusă afirmase miercuri că o dronă Predator, aparținând coaliției conduse de SUA, survola în momentul bombardamentului zona în care se afla convoiul umanitar.
De asemenea, armata rusă a dezmințit acuzațiile responsabililor americani, potrivit cărora două bombardiere SU-24 rusești se aflau în zona bombardamentului atunci când acesta a avut loc și că, probabil, cele două avioane sunt responsabile de atac.
Un oficial american a reiterat miercuri, sub rezerva anonimatului, că un SU-24 se afla „chiar deasupra” convoiului în momentul bombardamentului, notează AFP.
Citeşte şi Avioane ruse au bombardat convoiul umanitar în Siria, susţin americanii
Problema responsabilității pentru acest atac, care a suscitat indignarea comunității internaționale, a determinat convocarea Consiliului de Securitate al ONU miercuri într-o reuniune de urgență ce s-a desfășurat într-o atmosferă extrem de tensionată.
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a cerut o anchetă „transparentă și riguroasă” cu privire la acest atac, acuzând în același timp opoziția siriană de a fi responsabilă pentru reluarea confruntărilor pe teren.
Secretarul de stat american, John Kerry, a replicat că a avut sentimentul de a fi într-un „univers paralel” ascultându-l pe Lavrov și a adăugat că „martori, rapoarte ale organizațiilor internaționale” arată responsabilitatea Moscovei în acest bombardament.