Cum va fi reconfigurat centrul Capitalei. 19 proiecte care schimbă „inima” Bucureştiului, votate de CGMB

Consilierii generali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru 19 proiecte care vizează schimbarea centrului Capitalei, atât pentru pietoni cât şi pentru şoferi, fiind amenajate mai multe parcări subterane, piaţete şi bulevarde din centru, plus construirea a două muzee. Astfel, cartierul Rahova va fi reintegrat în centrul Capitalei, pe aici urmând să fie amenajat un traseul pietonal care va face legătura cu Piața Unirii și Piața Romană. Piața de Flori va fi modernizată, aici fiind construită şi o parcare subterană. De asemenea, municipalitatea propune și amenajarea unui parc în spatele Palatului de Justiție, reconstruirea Podului Calicilor, dar și construirea unui parcaj subteran.
Cristina Macuc
22 sept. 2016, 11:17
Cum va fi reconfigurat centrul Capitalei. 19 proiecte care schimbă

Cele 19 proiecte fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) al Capitalei şi au fost aprobate în unanimitate de toţi cei 29 de consilieri generali prezenti în sala CGMB miercuri (24 de consilieri PSD, 4 ALDE şi 1 consilier PMP). Valoarea totală a investiţiilor se ridică la aproximativ 205 milioane euro, bani ce urmează să fie atraşi din fonduri europene. 

„Prin votarea acestor proiecte vom contribui la modernizarea şi întinerirea centrului Capitalei, avem şansa dezvoltării unitare a oraşului, vom avea o Capitală cu un trafic mai fluent şi o arhitectură mai prietenoasă”, a declarat primarul general, Gabriela Firea. 

Unul din proiectele aprobate se refera la Amenajare Pod Mihai Voda, care prevede realizarea unui pod pietonal si pentru biciclisti, care traverseaza Dambovita si Splaiul Independentei, in dreptul strazii Lipscani si realizarea a doua parcaje subterane cu 227 locuri parcare. Valoarea estimata a proiectului este de 142 milioane lei.

Un alt proiect care face parte din PIDU este Podul Calicilor – ansamblul urban Domnita Balasa, parcaj subteran, amenajare urbana Palatul de Justitie. Acest proiect isi propune in principal reconstruirea fostului pod al Calicilor peste Dambovita si conectarea Centrului Vechi al orasului cu
zona din spatele Palatului de Justitie, realizarea unui parcaj subteran pe 3 niveluri, cu 298 locuri si amenajare urbana Palatul de Justitie. In plus, se propune reamenajarea parcului Sf. Apostoli si regandirea circulatiei auto din zona. Valoarea proiectului este de 103,5 milioane lei.

Totodata, a mai fost aprobat si proiectul care vizeaza Amenajarea Pietei Constitutiei prin construirea unui parcaj subteran sub piata de circa 1000 de locuri si reamenjararea spatiului de la suprafata. Valoarea estimata a proiectului este de aproximativ 206 milioane lei.

Alt proiect important aprobat de consilierii generali se refera la reconditionarea si crearea structurii de sprijinire a afacerilor la Curtea Mestesugarilor. Prin acest proiect se propune revitalizarea Curtii
Mestesugarilor din Centrul Istoric, iar valoarea intregului proiect este de 6,6 milioane lei.

Prin proiectul Modernizare spatiu urban public Sala Palatului cu parcaj subteran (Nord) se doreste amenajarea unui parcaj subteran pe 3 niveluri, cu 536 locuri parcare, cu o valoare a proiectului de 75,5 milioane lei.

Proiectul de modernizare spatiu urban public Sala Palatului cu parcaj subteran (Sud) se refera la amenajarea unui parcaj subteran pe 3 niveluri, cu 552 locuri parcare, iar valoarea proiectului de 80,8 milioane lei.

De asemenea, alt proiect care face parte din PIDU si care a fost aprobat de consilierii generali se refera la modernizarea spatiului public urban Piata de Flori George Cosbuc prin reamenajarea spatiului public de la Piata de Flori. Valoarea estimata a proiectului este de 17, 3 milioane lei.

Proiectul Parcaj subteran Uranus – Piata Rahova presupune amenajarea unui parcaj subteran cu 130 locuri parcare, cu o valoare totala de 23,6 milioane lei.

Printre proiectele aprobate de consilierii generali se numara si realizarea unui traseu pietonal si pentru biciclisti pe mai multe strazi din Centrul orasului, iar valoarea proiectului este de 755.000 lei.

Un alt proiect aprobat in cadrul sedintei de consiliu general se refera la Reabilitatea Bd. Unirii de la Piata Constitutiei la Piata Unirii cu traversare la str. George Georgescu cu patru etape de realizare a
proiectului: in prima etapa se propune realizarea parcajului subteran de la Piata Constitutiei, a doua etapa presupune ridicarea la acelasi nivel a partii carosabile cu trotuarul si tratarea unitara a pavimentului din Piata Constitutiei, zona Manastirii Antim si a Bd-ului Unirii, etapele a treia si a patra vizand restructurarea circulatiei pe Bd. Unirii. Valoarea estimata a proiectului este de 68,4 milioane lei.

Printre cele 19 proiecte aprobate se mai numara si Modernizare spatiu public zona Manastirii Antim, inclusiv parcaje; Cheiul Dambovitei Unirii – Izvor, Splaiul Independentei, Pod Unirii – Pod Izvor; Nod Intermodal de transport Piata Romana (proiect care presupune amenajarea trotuarelor de la Piata Romana in zona statiilor RATB si a gurilor de metrou); Reconfigurare Calea Grivitei intre Gara de Nord si Calea Victoriei; Reconfigurare Calea Mosilor intre Strada Baratiei si Bulevardul Carol I; Proiect de amenajare si modernizare a Parcului Izvor Hasdeu; Punerea in valoare a unor monumente de for public; Proiect restaurare catacombe Hanul Stravropoleos, acum ingropate si amenajarea unui mic muzeu; Construirea Muzeului multiculturalismului in cladirea de pe strada Franceza nr. 68. DETALII despre cum va arăta noul centru al Capitalei, precum şi detalii din proiecte, găsiţi aici. 

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Horoscopul florilor, realizat de Mihai Voropchievici. Partea a treia: nativii care nu pot fi deloc controlați
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
Playtech.ro
Ne aşteaptă vremuri grele! Ce se întâmplă, în România, după taxele lui Trump. Analiza îngrijorătoare a unui profesor de economie
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cătălin Bordea, la un pas să fie bătut de o femeie. Ce a făcut
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Cum va fi vremea de Paște și de Florii. Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza meteo
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)