SALARIZARE BUGETARI. Cele două părți au stabilit ca observațiile referitoare la aceste principii să fie trimise de reprezentanții sindicatelor în cursul săptămânii viitoare și, de asemenea, să fie discutate, ulterior, în ședința Consiliului Național Tripartit.
Principiile care vor sta la baza Legii salarizării unitare vizează 7 aspecte:
– finanţare
– reforma sectorului public
– caracter unitar
– echivalenţe
– sporuri
– beneficii nesalariale
– salariul minim şi raport maxim/minim.
CITEŞTE ŞI Peste jumătate din bugetari primesc luna aceasta salariile majorate
SALARIZARE BUGETARI. „Scenariul realist pentru creșterile salariale din următorii 5 ani presupune o alocare bugetară de circa 14 mld lei suplimentar impactului măsurilor din 2016. Pe baza datelor actuale, orice depăşire a plafonului de 14 mld lei presupune:
– Fie deficit bugetar mai mare de 3% (dobânzi mai mari pentru populaţie ş.a.)
– Fie taxe mai mari (cu impact direct tot asupra populației)”, se menţionează în documentul Ministerului Muncii.
DOCUMENTUL POATE FI CONSULTAT INTEGRAL, AICI.
SALARIZARE BUGETARI. Conform sursei citate, reforma sectorului public nu înseamnă disponibilizări. „Reforma include regândirea anumitor structuri pentru creşterea eficienței (e.g. angajaţii trec de la lucrul cu hârtii la lucrul cu oamenii
– debirocratizare)”.
SALARIZARE BUGETARI. „Reforma nu vizează tăierea sporurilor, ci doar simplificarea logicii acestora și încurajarea performanței
• Principiul de bază este că sistemul de salarizare se bazează pe salariul de bază, iar sporurile se adaugă marginal la acesta
• Sporurile se consolidează în două mari categorii
– Sporul de condiții: în sumă nominală – nu se vor mai da sporuri procentuale raportate la salariul de bază (se elimină discriminarea la condiţii de muncă egale, sporuri inegale)
– Sporul de performanță: până la 30% din salariul de bază. Ponderea sporului în câştigul net va fi mai mică la funcţiile de execuţie decât la cele de decizie, pentru echitate”, propune ministerul de resort.
Doar un bugetar din zece are funcţie publică, restul sunt şefi şi funcţionari cu statut special
SALARIZARE BUGETARI. Salariul de referinţă pentru Legea Salarizării Unitare va fi salariul minim, respectiv 1.250 lei, raportul maxim/minim propus fiind 15:1, faţă de 17:1 în prezent.