La finele săptămânii trecute premierul Cioloș anunța o nouă schimbare a sistemului de impozitare.
Concret, prim-ministrului i s-a cerut să explice motivul pentru care o persoană care este și pensionară, dar și managerul unei mici firme trebuie să achite contribuțiile la sănătate de două ori, respectiv o dată ca pensionar și o dată ca manager.
„De ce ? E vorba de o singură persoană! I se fac prestații de sănătate duble? Calitatea e de două ori mai mare? De ce pentru orice venit obținut trebuie plătită contribuția la sănătate? Dacă am un bun pe care îl inchiriez, spre exemplu! Mi se pare aberant. ..și când știm condițiile din sistemul nostru de sănătate devine și mai aberant….Aici cred că ar trebui să se acționeze ca să se evite la double et triple etc. imposition…..Statul nu poate numai lua cu ambele mâini….trebuie să fie și coerent. …”, a fost reproșul primit de Cioloș.
În replică, premierul a răspuns: „E o aberație legislativă. Ne gândim să corectăm asta!”.
Astăzi, însă, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, i-a transmis premierului că se află într-o „mică neînțelegere” și că nimic nu va fi schimbat.
„Cred că a fost o mică neînțelegere. În momentul de față, în România, nu funcționează impozitul pe venitul global, ci impozitul pe venitul individual. Pe fiecare venit obținut în parte. Există două sisteme de impozitare: pe venitul global – și atunci pui toate veniturile într-o pălărie și le impozitezi global – sau avem impozitare pe fiecare venit în parte – și atunci plătești cota respectivă pe fiecare venit obținut. Ceea ce sugera postarea contribuabilului era, practic, o formulă mixtă între venitul individual și global, nu mi-a fost foarte clar. Nu intenționăm să trecem la venitul global, rămânem pe acest impozit pe venit care se plătește pe fiecare venit în parte”, a spus ministrul, citat de Agerpres.