Instanţa supremă a respins recursurile lui Ionel Spătaru şi Alexandru Muşat şi a menţinut pedepsele date de Curtea de Apel Bucureşti prin decizia din 23 martie.
Astfel, fostul şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Braşov Ionel Spătaru va executa o pedeapsă de cinci ani de închisoare.
În cazul lui Alexandru Muşat, cel care a intermediat primirea mitei, instanţa supremă a dispus condamnarea la trei ani de închisoare, executarea pedepsei fiind suspendată pentru un termen de încercare de cinci ani.
Ionel Spătaru şi Alexandru Muşat au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în 21 noiembrie 2011, fiind acuzaţi de luare de mită şi, respectiv, complicitate la această infracţiune.
În decembrie 2011, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Ionel Spătaru la opt ani de închisoare cu executare şi pe Alexandru Muşat la patru ani de închisoare cu suspendare.
Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care a redus pedepsele în cazul lui Ionel Spătaru şi Alexandru Muşat de la opt la cinci ani de închisoare şi, respectiv, de la patru la trei ani.
Completul de la Curtea de Apel Bucureşti care a judecat apelul a luat act de faptul că Spătaru a restituit denunţătorului Laura Claudia Kungl suma de 10.000 de euro, o parte din banii cu care l-ar fi mituit.
Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată de cei doi cu recurs la instanţa supremă, care vineri a dat o decizie definitivă în acest dosar.
Potrivit procurorilor, în perioada iulie – octombrie 2011, Ionel Spătaru, în calitate de şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale 300.000 de lei, din care a primit, prin intermediul altor persoane, în mai multe tranşe, suma totală de 70.000 de euro.
„Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru ca, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să revoce o decizie prin care a fost închisă activitatea unui agent economic pe o perioadă de cinci luni”, notau procurorii DNA în rechizitoriul trimis instanţei
Alexandru Muşat a fost acuzat de procurori că l-a ajutat pe Ionel Spătaru să primească 60.000 de euro din cei 70.000 de euro luaţi în total.
În 12 octombrie 2011, Ionel Spătaru a fost prins în flagrant delict după ce a primit de la administratorul firmei, denunţător în această cauză, 60.000 de euro, în două tranşe. El a fost reţinut de procurori, iar în 13 octombrie Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a acestuia.