Numărul copiilor care studiază în învățământul profesional de trei ani a crescut, astfel că acum în județul Hunedoara funcționează 32 de clase a IX-a, față de 20 de clase a IX-a în anul școlar trecut. Aproape 700 de elevi din județul Hunedoara au ales să învețe o meserie într-o școală profesională, iar cele mai cerute specializări țin de industria serviciilor.
„Avem o paletă destul de largă de meserii. Sunt foarte multe opțiuni pentru mecanici auto, dar și pentru frizer, coafor, stilist, ospătar, bucătar, zidar, pietrar-tencuitor, sudor”, a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IS Hunedoara, Claudia Anca.
Toate clasele de învățământ profesional au încheiate contracte cu diverși agenți economici, la sediile cărora elevii își pot efectua orele de practică. Există și firme care au selectat elevi pentru a-i angaja pe viitor, acestora fiindu-le oferite burse suplimentare față de cele acordate de școală.
„Putem spune că în județul Hunedoara este o situație fericită pentru că sunt agenți economici care se implică foarte mult și oferă chiar burse suplimentare față de cea profesională, de 200 de lei, pe care o primesc elevii din învățământul profesional”, a adăugat reprezentanta IS Hunedoara.
Elevii care urmează învățământul profesional de trei ani pot să-și continue educația și la clasele serale de liceu.
Meseriile de oțelar, laminator sau miner erau cele mai răspândite în județul Hunedoara la începutul anilor 90. În combinatele siderurgice de la Hunedoara și Călan munceau peste 20.000 de siderurgiști, iar în minerit activau alte câteva zeci de mii de angajați. În prezent, combinatul siderurgic din Călan a fost desființat, la Hunedoara mai lucrează circa 700 de angajați, iar în minele din Valea Jiului numărul salariaților a scăzut sub 6.000.