Pelerinii care vin la Iaşi de hramul Sf Parascheva se pot închina şi la moaștele Sf Cuvios Neofit Zăvorâtul

Credincioșii care vor veni în luna octombrie la Iași pentru a lua parte la manifestările religioase organizate cu prilejul hramului Cuvioasei Parascheva vor avea prilejul de a se închina și la moaștele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul, care vor fi aduse spre închinare de la un lăcaș de cult din Cipru.
Ionela Marcu
22 sept. 2016, 19:55
Pelerinii care vin la Iaşi de hramul Sf Parascheva se pot închina şi la moaștele Sf Cuvios Neofit Zăvorâtul

Potrivit programului organizat de reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, va fi scoasă din catedrala mitropolitană în procesiune, luni, 10 octombrie, începând de la ora 6,30, și va fi depusă pentru închinare pe platoul din fața Căminului teologic.

Miercuri, 12 octombrie, în jurul orei 9,00, un sobor de clerici va întâmpina pe Aeroportul Internațional Iași racla cu moaștele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul. Jumătate de oră mai târziu, moaștele care sunt aduse de la un lăcaș de cult din Cipru vor fi primite la Catedrala Mitropolitană. Seara, între orele 19,00 și 20,30, va fi organizat pelerinajul ‘Calea Sfinților’ — Procesiune cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și moaștele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul.

Procesiunea va avea loc pe traseul dintre Strada I. C. Brătianu — Strada Cuza Vodă, Strada Armeană — Biserica ‘Sfântul Sava cel Sfințit’ — Strada Costache Negri — Mănăstirea ‘Sfinții Trei Ierarhi’ — Catedrala Mitropolitană.

Vineri, 14 octombrie, când se prăznuiește hramul Cuvioasei Parascheva, între orele 9,00 și 13,00, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată pe podiumul din Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, din fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. În anii anteriori la acest eveniment religios au luat parte nu numai clerici, dar și reprezentanți ai mediului politic local și național, cultural și educațional.

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva transformă Iașiul, începând din anii ’90, în cel mai mare centru de pelerinaj din țară. Sfânta Parascheva este considerată atât de credincioșii ortodocși cât și de cei catolici a fi ocrotitoarea Moldovei cât și a celor săraci.

Cine este Sf Cuvios Neofit Zăvorâtul

Sfantul Neofit Zavoratul s-a nevoit in insula Cipru, in cadrul secolelor XII-XIII, si este praznuit de Biserica Ortodoxa in zilele de 12 aprilie (adormirea) si 28 septembrie (aflarea cinstitelor sale Moaste). El a trait in perioada in care insula Cipru a fost cucerita de regele Richard I al Angliei (1189-1199), in cruciada lui spre Tara Sfanta.

Sfantul Neofit din Cipru intruchipeaza modelul autentic de vietuire monahala din acea vreme, el fugind de toate averile lumesti si traind intr-o pestera aproape toata viata, potrivit crestinortodox.ro. De la acest sfant pustnic ne-au ramas, pana astazi, șaisprezece scrieri, in care ne este infatisata atat lupta cu patimile, cat si modul in care erau percepute schimbarile de putere sociala din timpul cruciadelor.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Ideea inedită a unui român pentru o vacanță ieftină în Grecia. Postarea lui a generat mari controverse
Capital.ro
Ilegal în România în orice zi din an. Se consideră infracțiune. Faci închisoare până la 7 ani
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Român arestat în Italia cu 2 kilograme de cocaină după o urmărire spectaculoasă
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!