Un cutremur puternic ar fi devastator pentru România. Peste 600 de clădiri cu risc seismic ridicat

Un cutremur puternic ar provoca o adevărată catastrofă în ţara noastră. Nu există adăposturi, există planuri clare de intervenţie, spitalele sunt de-abia acum evaluate pentru a vedea cum pot face faţă unui seism şi, mai mult decât atât, nu există suficiente locuinţe de necesitate. Acestea sunt numai câteva din problemele recunoscute şi făcute publice de Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice.
Filip Stan
23 sept. 2016, 07:29
Un cutremur puternic ar fi devastator pentru România. Peste 600 de clădiri cu risc seismic ridicat

Autorităţile au început să se gândească serios la catastrofa care ar putea fi provocată de un cutremur puternic. Potrivit statisticii Ministerului Dezvoltării, în ţara noastră sunt acum peste 600 de clădiri cu risc seismic ridicat. Dintre acestea, doar 26 au fost consolidate prin programul Ministerului Dezvoltării.

La Constanţa, in cele 61 de clădiri cu risc seismic înregistrate la Serviciul Inspectorat Protecţie Civilă, din cadrul primăriei, mai mult de jumătate sunt imobile în care funcţionează şcoli şi grădiniţe.

„Am avut şase clădiri cu risc seism I, dar una a fost reabilitată, a fost expertizată ulterior şi acum este încadrată în clasa a treia de risc. Mai avem 28 de imobile încadrate la clasa a doua de risc, 24 la clasa a treia şi două imobile la clasa a patra. Rău este că în foarte multe dintre aceste imobile funcţionează şcoli şi grădiniţe. Sunt şi blocuri, iar legea le permite proprietarilor să nu fie de acord să le facem publice. Ei nu mai pot să le vândă sau să le asigure”, a declarat Ştefan Taran, şeful Serviciului de Protecţie Civilă, potrivit cugetliber.ro.

Acesta susţine că acele imobile nu pot fi incluse în programele de reabilitare derulate de stat pentru că nu se află în clasa întâi de risc seismic. Cu alte cuvinte, trebuie să aşteptăm ca ele să se mai degradeze, pentru ca să poată trece într-o clasă superioară şi să poată fi renovate cu bani de la stat. Grav este că acolo îşi petrec ore în şir, zilnic, mii de copii.

„Ar trebui doar să ne rugăm ca, în caz de cutremur puternic, acesta să se producă noaptea, când copiii nu sunt la şcoală”, spune mama unui copil care merge la o astfel de şcoală.

În tot acest timp, Ministerul Dezvoltării caută soluţii pentru a-i obliga pe proprietarii din imobilele de clasa întâi să le renoveze.

„Important este să recunoaştem şi prin fapte, prin legislaţie, prin ceea ce facem noi, în conducerea unei societăţi, că interesul public este superior interesului individual, că există un interes care este deasupra a ceea ce este interesul nostru individual. Atunci când eşti proprietar, ai drepturi, dar şi obligaţii, iar statul trebuie să găsească un echilibru între drepturi şi obligaţii”, este de părere ministrul Vasile Dîncu.

Acesta propune ca proprietarii din locuinţele cu risc ridicat care intră în programul de consolidare să primească locuinţe de necesitate şi chiar compensaţii la valoarea pieţii.

Citeşte şi Vasile Dîncu: Bucureştiul este capitala europeană cu cea mai mare vulnerabilitate la cutremure VIDEO

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Colosul din România care renaște. A fost uitat după Revoluție, dar totul se schimbă. Apar și locuri de muncă
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste de Revelion. Vremea dă totul peste cap
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
„Doamne, Doamne!” Un șofer începător de 19 ani și-a condus mama și fratele spre moarte într-un accident de pe Drumul Morții E85. Mașina pe care o conducea a fost făcută bucăți
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avocata lui Călin Georgescu aruncă bomba. Decizie pentru candidatul la prezidențiale: Vorbim despre lovitura de stat
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Pericol de avalanșă pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează turiștii
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă